23948sdkhjf

Så mangler vi bare bedre lånevilkår til virksomhederne

DEBAT: Endelig melder Finanstilsynet ud, at de er villige til at acceptere lån på andre vilkår i landdistrikterne end i storbyerne.
Så skete det endelig. I flere år har erhvervsliv og borgere i udkantsdanmark forgæves forsøgt at råbe politikere og bankverdenen op om problemet med adgang til finansiering. Men nu melder Finanstilsynet ud, at de er villige til at acceptere lån på andre vilkår i landdistrikterne end i storbyerne. Det er rigtig gode toner.

Længe er landdistrikterne blevet presset unødvendig hårdt. Med en så svær adgang til finansieringen, som har været tilfældet, bliver det svært at bevare optimismen og skabe vækst.

Finanstilsynet vejledende rådighedsbeløb for en familie med to voksne og to børn lyder på 14.000-15.000 kroner om måneden, når skat og faste udgifter er betalt. Det er noget i overkanten. Derudover oplever virksomheder, som har haft pæne regnskabstal i årtier, at de ikke kan låne til selv sikre projekter, fordi de ligger i det forkerte postnummer.

Men nu blæser der altså andre vinde. Selvfølgelig har vi til gode at se den reelle effekt på bankernes lånevillighed. Men kommer der handling bag ordene, bør det også omfatte erhvervsejendomme og virksomheder. For her er problemet mindst lige så stort. Det er meget godt, hvis man kan låne til tag over hovedet i udkantsdanmark, men det er også vigtigt, at man kan få et arbejde. Og der bliver stadig længere mellem arbejdspladserne, når virksomhederne ikke kan finde finansiering. Så bliver de holdt nede - uanset potentiale, dygtighed og produkter. Væksten går simpelthen i stå.

Det er i øvrigt interessant, at Finanstilsynet udlægger det som om, at det aldrig har været deres intention at anbefale så strenge lånekrav. Nej, de er blevet misforstået. For der er jo hverken tale om lovgivning eller bindende normer. Det er også rigtigt - men det er jo ellers nøjagtigt den effekt, det har haft på bankerne og kreditinstitutternes lånepolitik.

Det er svært at forestille sig, at man slet ikke har været bevidst om de konsekvenser, mens borgere og lokalpolitikere i årevis har skreget sig hæse på bedre lånemuligheder - og at man har været helt ude af stand til at rette op på den misforståelse før nu. Kort efter, at regeringen er kommet med deres plan ”Vækst og udvikling i hele Danmark”, der også kommenterer på mulighederne for finansiering i landdistrikterne. Derudover er mængden af medier, politikere og organisationer, der sætter fokus på problemet, taget til i styrke. Det har sikkert været med til at skubbe bag på en erkendelse.

Men uanset hvad, så er det er da dejligt, at Finanstilsynet, som sikkert hovedsageligt består af folk bosat i hovedstaden, har regnet sig frem til, at folk i provinsen godt kan finde ud af at afdrage på et hus, selv om de ikke har tårnhøje lønninger. Så mangler vi bare en bedre finansiering til erhvervsejendomme og erhvervsprojekter i landdistrikterne - det skulle jo også nødigt ende i en misforståelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08