23948sdkhjf

Selvstændige kan få barsels-penge lidt endnu

Den særlige barselsordning for selvstændige nedlægges 1. april efter kun et halvt års virke. Venstre-regeringen mener den er for dyr. Men Håndværksrådet har ikke opgivet at få den genindført.
Selvstændige, der står overfor familieforøgelse i de kommende tre måneder, kan stadig nå at få glæde af den særlige barselsfond for selvstændige. Fonden, der sikrer en barselsydelse for selvstændige på linje med lønmodtagere, lukkes 1. april. 2016.

Man skal dog nærstudere reglerne på området og gå på barsel så tidligt som muligt. En gravid kvinde kan gå på barsel fire uger før en fødsel.

Den særlige barselsfond fik kun lov at virke i knapt et halvt år, før den nye Venstre-regering besluttede at lukke den.

Det skete officielt med den begrundelse, at det var svært at få ordningen finansieret, fordi man ikke kunne identificere ejere af personligt ejede virksomheder, der skulle betale 328 kr. om måneden i præmie.
I stedet blev der sendt girokort ud til mange andre, herunder B-skatteydere. Over 200.000 fik girokort. Mange protesterede.

I Håndværksrådet, der har kæmpet i årevis for at få den obligatoriske barselordning for selvstændige oprettet, mener man dog sagtens, at SKAT kunne identificere dem, der skal betale.

”Det er blot et spørgsmål om vilje”, siger politisk chef i rådet, Frank Korsholm, til Ledelse IDAG.

Han peger på, at beskæftigelsesminister Jørgen Nergaard Larsen (V) var kraftigt imod den obligatoriske barselsordning for selvstændige, da han var direktør i DA frem til i sommer. DA betragtede ordningen som en overflødig udgift.

Regeringen har vurderet, at gruppen af selvstændige, der kunne komme ind under ordningen, kun er på 48.000 og ikke 212.000, som SR-regeringen anslog.

Hvis gruppen af betalere kun er 48.000, ville den månedlige præmie komme op på 1.600 kr. og det mener Venstreregeringen ikke er besværet værd.

De borgerligere partier har senest under et samråd fastholdt, at ordningen ophører og har i stedet peget på mulighederne for en frivillig ordning.

Det er dog ifølge Håndværksrådet vanskeligt, da den obligatoriske barselsordning for selvstændige bygger på et forsikringsprincip. Hvis for få er med, bliver præmien for dyr.

Det blev anslået ved ordningens indførelse, at 750 kvinder og 2.500 mænd ville få udbetalt barselskompensation årligt.. Man forventede, at der skulle udbetales kompensationer for 35-40 millioner kr.

Ordningen ville dog indebære op til 15 mio. kr. i administrationsomkostninger, hvilket også kan være en af årsagerne til, at Venstreregeringen har droppet den.

De konservative har i forbindelse med beslutningen om at lukke barselsfonden, fastslået, at der bør laves en ny. Men ikke anvist, hvordan.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109