23948sdkhjf

Ejerskifte er udvikling - ikke afvikling

”Der er under finanskrisen skabt en stor pukkel af ejerledede virksomheder, der ikke er blevet ejerskiftet. Vi vil gerne diskutere ejerskifter som en udvikling af virksomheder – og ikke som afvikling,” siger Erhvervspolitisk direktør Tom Vile Jensen, FSR.
Ifølge FSR er revisoren den sparringspartner, der er tættest på ejerlederen i de ejerledede virksomheder. Og da det er højsæson for årsregnskabet, og revisoren alligevel er på besøg i den ejerledede virksomhed, hvad er så mere naturligt også at tale om virksomhedens fremtid og et eventuelt ejerskifte.

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) holder torsdag et SMV-forum for at stille skarpt på ejerskifter/generationsskifter i ejerledede virksomheder.

”Vi vil rigtig gerne være sparringspartner på ejerskifter. Vi prøver at italesætte ejerskifte som en udvikling af virksomheden – og ikke som en afvikling. Mange virksomheder står over for den udfordring, at enten skal de finde en ny ejer eller også skal de afvikle den. Det er en vanskelig situation for en ejerleder,” siger Erhvervspolitisk direktør Tom Vile Jensen, FSR.

Under finanskrisen har mange ejerledede virksomheder haft udfordringer med bare at kunne holde omsætning og bundlinje. Der var hverken tid eller overskud hos flertallet af ejerledere til at tænke flere år frem i tiden med et kommende ejerskifte.

”Mange ejerledere har under finanskrisen ikke tænkt tre eller frem år på grund af de økonomiske vilkår. For måske var virksomheden slet ikke i live til den tid. Nu er økonomien blevet lidt bedre og har stabiliseret sig. Derfor er tidspunktet godt til at tænke strategisk og begynde at forberede et ejerskifte,” siger Tom Vile Jensen, der tilføjer, at et velforberedt ejerskifte sagtens kan tage mellem tre og fem år.

Køb ejerens virksomhed
Køb ejerens virksomhed i stedet for at starte din egen. Et budskab, som FSR også har med i mappen til foreningens medlemmer og til virksomhederne. Det giver god mening for en ejerleder at overveje et ”internt” salg – uanset om det er til et familiemedlem eller til en ledende medarbejder.

Ejerskiftede virksomheder har tre gange bedre overlevelseschancer end nystartede virksomheder, og hvis køber allerede er ansat i virksomheden og haft en lederrolle er vækstraten mere end dobbelt så høj, som hvis køberen er ekstern. Det viser en analyse FSR har lavet sammen med Vækstfonden.

”Overordnet set har vi i Danmark meget fokus på at støtte iværksættere, der vil starte selv. Men ser vi på de kolde fakta, peger meget i retning af, at vi set med samfundsøkonomiske øjne også skal gøre det nemmere for driftige iværksættere at overtage eksisterende virksomheder. De skal så ikke starte en ny virksomhed fra bunden, men videreudvikle en eksisterende virksomhed. At købe en virksomhed kan være et godt og mindre risikofyldt alternativ til at starte sin egen virksomhed,” siger Tom Vile Jensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078