23948sdkhjf

DEBAT: Slut med at køre på frihjul med lærlinge

Arbejdsgiverne efterlyser initiativer, der kan skabe flere praktikpladser
Nu kan det snart blive fortid med store virksomheder, der kører på frihjul og lader andre om at uddanne fremtidens håndværkere. Fagforbundet 3F foreslår i hvert fald at belønne virksomheder, der tager lærlinge. Og de, der ingen tager, må i stedet til lommerne.

Helt konkret opfordrer 3F regeringen til at indføre et incitamentssystem, der via Arbejdsgivernes uddannelsesbidrag (AUB) skal kompensere virksomheder, der tager en lærling. Samtidig skal bidraget sættes op for de virksomheder, der ikke har haft en lærling det seneste år, og sættes yderligere op efter to år.

Det bliver godt modtaget hos undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), der ikke er helt klar i spyttet, men som dog udtrykker en form for opbakning. Ministeren siger i hvert fald, at det ville være positivt, hvis arbejdsmarkedets parter kom med et forslag, der kunne skabe flere praktikpladser, og at finansierede økonomiske incitamenter kunne indgå i et sådant forslag.

I Arbejdsgiverne synes vi, det er en rigtig god ide. Vi står i en situation, hvor Danmark kommer til at mangle 30.000 faglærte om fire år. Man har længe forsøgt at appellere til den gode vilje, og det er også en del af opskriften, men det gør det åbenbart ikke alene her. Vi har brug for konkrete initiativer, der sætter mere skub i tingene.

I Arbejdsgiverne har vi besluttet, at vores 2.200 virksomheder skal have 10 procent lærlinge ansat om fire år. Dermed øger vi antallet af vores praktikpladser med 27 procent inden for smede og vvs-området. Den målsætning er vi allerede godt på vej til at opfylde, men vi vil gerne have flere organisationer med på vognen med helt konkrete mål.

Måske 3F’s forslag kan give flere organisationer et skub i den rigtige retning.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218