23948sdkhjf

Det bliver billigere at tage lærlinge

Socialdemokraterne vil kompensere arbejdsgivere fuldt ud for lærlinges skoleforløb. Dansk Arbejdsgiverforening afviser ikke, selvom det kan komme til at koste arbejdsgivere flere penge. Manglen på faglærte er et større problem
Håndværksmestre og andre virksomheder, der tager lærlinge, kan se frem til, at de fremover får fuld lønkompensation for den tid, hvor lærlingen er på skoleophold.

Til gengæld stiger det bidrag på ca. 2.700 kr. pr. medarbejder, som alle arbejdsgivere betaler om året til den fond, der udbetaler lønkompensation til arbejdsgiverne for elevernes skoledage.
Bidragene indgår i den såkaldte AUB-fond, Arbejdsgivernes Uddannelses Bidrag, der tidligere hed AER – Arbejdsgivernes Elev Refusion.

De "billigere" lærlinge bliver konsekvensen af et nyt socialdemokratisk indspil til trepartsforhandlingerne, som får fuld opbakning fra Håndværksrådet. Dansk Arbejdsgiverforening vil heller ikke på forhånd afvise forslaget, selvom DA også peger på andre veje til at øge antallet af faglærte. Dermed er der gode udsigter til, at det bliver gennemført.

Formålet med at kompensere håndværksmestre og andre, der tager elever, er at øge antallet af praktikpladser.

I de senere år er skoleopholdet for den nye særlige EUX-uddannelse, en slags superhåndværker-uddannelse, hvor eleverne tager flere fag som matematik og dansk på højniveau, forlænget. Det gør dem særlig "dyre" for arbejdsgiverne. Men de er også ret eftertragtede, fordi de kan mere.

EUX-uddannelserne er en ny mulighed for at få en adgangsgivende eksamen, ligesom HHX – det der i gamle dage hed Højere Handelseksamen – og til HTX – Det tekniske Gymnasium.

”Vi bakker op om det socialdemokratiske forslag. Det kommer eleverne til gode i form af flere praktikpladser, og det er samtidig en anerkendelse af de mange små og mellemstore virksomheder, som står for hovedparten af praktikforløbene indenfor erhvervsuddannelserne”, siger chefkonsulent i Håndværksrådet, Heike Hoffmann, til Ledelse I DAG.dk.

Heller ikke DA er afvisende. Simon Holm, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, siger til I DAG.dk, at han glæder sig over, at der i denne tid er 70.000 elever i praktik og at der findes en praktikpladsgaranti.
Men han tilføjer, at der er et stort behov for flere faglærte.

”Derfor analyserer vi i øjeblikket, hvordan vi kan bidrage til at få uddannet flere faglærte. Vi får mange forslag, og vi afviser vi ingen forslag på forhånd. Vi forbereder os på at gå dialog om hele problemstillingen i trepartsforhandlingerne", siger Simon Holm.

Pr. 1. september i år trådte den nye reform af erhvervsuddannelserne i kraft. Den indførte adgangskrav for elever og havde til formål at stoppe frafaldet, øge kompetencerne og prestigen ved erhvervsuddannelserne.

Det er sket ud fra den erkendelse, at der bliver stor mangel på faglærte i de kommende år.

Ifølge Håndværksrådets Heike Hoffmann er det endnu for tidligt at vurdere effekten af reformen.

Dog kan man konstatere, at forudsætningerne hos de elever, der optaget, er væsentligt bedre, nu hvor der ikke længere er fri adgang til en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093