23948sdkhjf

Forhøjet bidragssats kan også ramme virksomheder

Dansk Erhverv mener, at bidragssatserne på erhvervslivets realkreditlån skal sættes ned. De er fordoblet på seks år. Virksomhederne vælter sig i realkredit på grund af den lave rente, men de har betalt ni milliarder kr. mere i bidrag siden 2009, viser analyse.
Dansk Erhverv frygter, at realkreditinstitutterne vil øge bidragssatserne for realkreditudlån til erhverv, fordi myndighederne måske fremover vil kræve deres egenkapital forhøjet yderligere..

Men faktisk er de gennemsnitlige bidragssatser på realkreditudlån til erhverv allerede steget fra 0,37 pct. i 2009 til 0,76 pct. i 2015. Realkreditinstitutternes bidragsopkrævning går til realkreditinstitutterne, mens renten på lånene går til de investorer, der køber de bagvedliggende obligationer..

”Realkreditinstitutterne havde allerede ved udgangen af 2014 en overdækning i forhold til de kapitalkrav myndighederne har stillet frem til 2019. På den baggrund burde bidragssatserne i virkeligheden sættes ned”, siger underdirektør i Dansk Erhverv, Gert Laier Christensen, til Ledelse I DAG.dk

Siden 2008 er realkredittens udlån til virksomhederne vokset fra lige godt 530 mia. kr. til små 700 Mia kr. i 2015.

I samme periode er bankernes udlån til erhvervslivet faldet fra godt 580 mia. kr. til godt 330 mia. kr. i 2015.

Når der sker en korrektion for stigningen i realkreditlån til erhverv, har erhvervslivet samlet tilført realkreditten ni mia. kr. ekstra i bidrag siden 2009.

I modsætning til boliglån, hvor der fastsættes en bidragssats efter låneform, fastsættes bidragssatser for realkreditlån til erhverv individuelt efter forhandling mellem virksomheden og realkreditinstituttet.

Nykredits datterselskab, Totalkredit, har netop foretaget en kraftig forhøjelse af bidragene på boliglån med henvisning til de forventede øgede kapitalkrav i 2019.

Samtidig har Nykredit bebudet, at foreningen går på børsen for at skaffe mere egenkapital. Selskabet har desuden vedgået, at halvdelen af forhøjelserne af bidragssatserne går til de banker, som Totalkredit samarbejder med.

Dansk Erhvervs Gert Laier Christensen frygter, at de bidragsforhøjelser, som Nykredit/Totalkredit har sat i gang på boliglån, breder sig til de andre institutter og til erhvervslånene.

”Men der er ingen grund til at øge bidragene på erhvervslån – tværtimod”, siger han.

Realkredittens udlån til virksomhederne er øget i de senere år i takt med, at bankerne har været nødt til at skære ned på deres balancer.
Det skyldes bl.a., at bankerne efter finanskrisen er blevet omfattet af en lang række reguleringer, som skal forhindre nye kriser. Det er de samme reguleringer Nykredit/Totalkredit henviser til i sagen om bidragssatserne på boliglån.

Realkredit-institutter kan belåne virksomheders bygninger med op til 60 pct. af bygningens salgsværdi. Grænsen er noget mere konservativ end for privatboliger, hvor realkreditten kan låne op til 80 pct. af boligens værdi.

Årsagen til den lavere lånegrænse er, at erhvervsbygninger typisk tager længere tid at sælge, ligesom de er mere udsat for prissvingninger end privatboliger.

Den stigende mængde realkreditudlån til erhverv har lettet virksomhedernes rentebyrde betydeligt, da renten på realkreditlån har været rekordlav siden finanskrisen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094