23948sdkhjf

Nu skal det gøres let at få SMV´ere på børsen

Bankerne, der står bag børsmæglerforeningen, ønsker indført en aktiesparekonto for private borgere som de har det i Sverige. Det vil gøre det meget lettere at få små virksomheder på børsen og ikke koste staten ret meget i tabt skatteproveanu, fastslås det i ny rapport
Børsmæglerforeningen, som bl.a. taler på vegne af de danske banker, vil nu have gjort det mere attraktivt at investere i små virksomheder via børsen.

I en større rapport om den danske aktiekultur peger Børsmæglerforeningen på, at vi i Danmark har gjort det særligt attraktivt at spare op via pensionskasser. Men pensionskasser udliciterer en stor del af deres investeringer til store internationale portefølje-forvaltere. De interesserer sig ikke for aktier i mindre danske virksomheder. Og pensionskasserne selv er for store til, at det betaler sig for dem at være aktionær i mindre selskaber med den indsats det kræver.

Derfor vil børsmæglerforeningen have private danskere til at spare mere op selv og bruge opsparingen i børsnoterede mindre virksomheder.

Konkret foreslår børsmæglerforeningen en række tiltag for at styrke aktiekulturen og få gang i investeringerne i små børsnoterede virksomheder.

For det første ønsker foreningen en dansk investeringsopsparingskonto (IOK) i stil med den svenske ordning.

Her er beskatningen relativ lav og meget simpel at forstå. På kontoen kan investoren investere i aktier, investeringsforeninger, obligationer og andre værdipapirer. Investoren betaler en skat på 30 pct. af det afkast han ville have fået, hvis han i stedet for aktier havde investeret pengene til den svenske statslige udlånsrente. Beskatningen sker uanset om afkastet har været negativt eller positivt.

Til gengæld skal hverken gevinster eller tab opgives på selvangivelsen. Børsmæglerforeningen har regnet ud, at staten som følge af en sådan ordning vil gå glip af et skatteprovenu svarende til mellem 300 og 1300 mio. kr. alt afhængig af, hvor populær ordningen bliver,

Siden indførelsen af ordningen i Sverige har 1,8 mio. svenskere oprettet en investeringsopsparingskonto. Kontoformen er en af hovedårsagerne til, at Sverige har en levende privat aktiekultur og at mindre virksomheder bliver børsnoteret i Sverige.

For det andet foreslår børsmæglerne, at afkastbeskatningen gøres mere simpel .
I Danmark beskattes kapitalindkomster (renter og udbytter) vidt forskelligt afhængig af kilden. I stedet ønsker Børsmæglerforeningen al kapital og aktieindkomst beskattet med en ensartet proportional sats.
Kapitalindkomstskatten i Danmark er på 42 pct., mens den i Sverige kun er på 30 pct.

For det tredje foreslår børsmæglerforeningen, at loftet over indbetalinger på ratepensioner, der i de senere år er nedsat fra 100.000 til 50.000 kr. igen hæves .
Det sænkede loft har medført, at pengene i stedet investeres på livrenter, men det giver ikke flere aktieinvesteringer i små virksomheder. Desuden skal det gøres lettere for kunderne med tvungne pensionsopsparinger selv at disponere over dem. Det gælder bl.a. de mange arbejdsmarkedspensioner, hvor medlemmerne ikke selv kan bestemme, hvordan pengene anbringes.

Børsmæglerforeningen er ikke i tvivl om, at danskerne med en investeringsopsparingskonto vil bruge flere penge på investeringer i aktier i danske virksomheder

Danskerne har i øjeblikket 775 Mia. kr. stående på konti i bankerne. Hvis danskerne brugte 100 mia. kr. af disse midler på investeringer i værdipapirer, vil bruttonationalproduktet alt andet lige stige med 0,8 pct. om året.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.86