23948sdkhjf

Jysk dørproducent laver kongelige døre

Østjyske Vahle har specialiseret sig i den helt høje ende af dørmarkedet og leverer blandt andet til Londons superrige elite. Og nu også til hjemlige Christiansborg
Det er en særlig udfordring at renovere en bygning, der også udgør et kulturklenodie. På den ene side skal det udførte arbejde sikre, at bygningen fortsat fremstår autentisk. På den anden side skal moderne byggekrav overholdes.

Den udfordring blev den østjyske dørproducent Vahle mødt med, da Det Kongelige Festkøkken, Christiansborg Slots legendariske festkøkken, skulle renoveres, så turister kunne få mulighed for at besøge det og se samlingen af kongeligt kobbertøj.

"Vi vil formidle stemningen fra 1926, hvor festkøkkenet blev indviet, og hvor Kong Christian 10. var konge. Derfor er der primært fokuseret på indretningen af køkkenet med lys, lyd og ikke mindst duften af datidens delikatesser," forklarer Mette Kyed, arkitekt fra Slots- og Kulturstyrelsen, der har ansvaret for drift og vedligeholdelse af en række af statens slotte, haver og kulturejendomme.

Dørpumper bliver skjult

For Vahle betød det, at dørpumperne skulle indbygges, så de ikke er til at få øje på. Dernæst skulle dørene leve op til strenge brandsikkerhedskrav. Og så skulle de være en nøjagtig kopi af de oprindelige døre fra midten af 1920’erne med kvadratiske udskæringer.

Det er ikke overraskende, at opgaven er landet netop hos Vahle, der med base i Mørke på Djursland ellers er langt fra det danske demokratis højborgs bonede gulve og høje paneler.

Dørproducenten satser entydigt på høj kvalitet og gør efter de øverste to-tre procent af markedet. Den strategi har vist sig at passe perfekt til Londons segment af internationale, superrige, som lægger lejligheder samme, bygger kældre og i det hele taget renoverer i stor stil.

"Det britiske marked er også godt, fordi London er arkitekt for hele verden. Bor man i Mellemøsten og skal tegne et slot eller kontorhus, så er det ofte London, man går til for at få tegnet det," har Ole Mølby, adm. direktør hos Vahle, tidligere sagt til brancheportalen Wood Supply.

Vahle producerer døre i både klassisk og moderne stil, og det superrige London foretrækker ifølge Ole Mølby den moderne stil.

Selv om eksporten er i stærk vækst, er hjemmemarkedet dog stadig det betydeligste for Vahle.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094