23948sdkhjf

Så er der igen plads til murerlærlinge

Travlhed i byggebranchen får flere virksomheder til at tage murerlærlinge ind
Flere murerelever har i år lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed. Det viser den nyeste opgørelse fra Undervisningsministeriet. Ved udgangen af september havde 536 elever fra en af landets mureruddannelser indgået en praktikaftale med en virksomhed, hvilket er otte procent mere end de 497, der havde en praktikaftale på samme tidspunkt sidste år. De knap 40 ekstra praktikaftaler i 2016 kan umiddelbart virke som en lille forbedring, men udviklingen er signifikant, mener uddannelseschef i Dansk Byggeri, Jesper Juul Sørensen.

- I de lange perspektiv er det meget vigtig, at vi får flyttet flere elever fra skolepraktik og ud i virksomhederne. Det ser vi tegn på nu, så det er en meget positiv fremgang, siger han og henviser til, at 26 procent færre elever har været i skolepraktik i samme periode.

Travlhed giver flere pladser

Forklaringen på det højere antal uddannelsesaftaler er den nuværende fremgang i byggebranchen, ifølge uddannelseschefen.

- I øjeblikket har bygge- og anlægsbranchen travlt, og det øger lysten til at ansætte murerlærlinge, og sådan har det altid været. Lærlingetallene følger konjunkturerne. Når det går godt, tager virksomhederne flere elever ind, og i dårlige perioder som under oliekrisen i 70’erne går det den anden vej, siger Jesper Juul Sørensen.

Jacob Scavenius fra 3F Byggegruppen kommer med samme forklaring og tilføjer, at virksomhederne desuden er ved at bryde en vanetænkning om kun at tage få lærlinge.

Sværere at finde plads i byen

- Efter finanskrisen begrænsede de sig på grund af økonomien til én lærling, hvor de før godt kunne tage en del flere. Det udviklede sig efterhånden til en vane, som jeg oplever, at der så småt er ved at blive rykket ved.

3F’eren peger desuden på, at praktiktallene dækker over geografiske forskelle.

- I byer som eksempelvis Horsens, Vejle og Esbjerg er der virksomheder, som mangler elever, og her er man garanteret en praktikplads, hvis man aktivt opsøger det, siger Jacob Scavenius.

Han nævner også Nordsjælland og Sønderjylland som områder, hvor der er efterspørgsel på lærlinge. Til gengæld kan det være en større udfordring i landets store byer.

- I København og Aarhus kniber det lidt mere. Og det gælder også for flere af de andre erhvervsuddannelser inden for byggeriet, siger han.

Praktikpladstallene fra Undervisningsministeriet dækker både over ordinære aftaler for hele lærlingetiden, korte aftaler og delaftaler.

3F, Dansk Byggeri og Kalk og Teglværksforeningen af 1893 har netop offentliggjort en kampagne på internettet, der skal være med til at nedbryde fordomme om murerfaget og få endnu flere til at vælge uddannelsen.

Uddannelsesaftaler
Hele landet 2016 2015
Anlægs- og bygningsstruktør 390 375
Maler 551 561
Murer 536 497
Snedker 186 217
Tømrer 2.078 1.960
VVS-energi 581 499

Tallene er opgjort per 30. september det pågældende år og dækker alle typer af uddannelsesaftaler indgået med en virksomhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205