23948sdkhjf

Håndværksmestre skal betale for andres løn-svindel

Håndværksmestre modtager i disse dage den første af de regninger, som tvinger dem til at betale den løn, som udenlandske selskaber har snydt deres medarbejdere for
- Først tager de vores arbejde ved at underbyde os - og nu skal vi tilmed betale deres medarbejderes løn.

Sådan lyder det fra en af de håndværksmestre, som i disse dage modtager den første af de regninger, som tvinger dem til at betale den løn, som udenlandske selskaber har snydt deres medarbejdere for.

Og direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk, Morten Frihagen, kan godt forstå, at håndværksmestrene føler, at det er dybt, dybt urimeligt.

- Det er et udtryk for manglende rettidig omhu fra staten, som i disse dage sender en regning til de lovlydige, som dermed først skal tage tabet ved den ulige konkurrence - og bagefter ligefrem betale for de andres ulovligheder, siger han.

Hank op i kontrollen
Reaktionen kommer efter, at danske firmaer netop har fået de første af en stribe opkrævninger, der skal gå til den såkaldte AFU fond. Pengene skal bruges til løn i udenlandske virksomheder, der er løbet fra lønnen til deres udenlandske ansatte eksempelvis efter at de har vundet en byggeopgave ved at underbyde deres danske konkurrenter.

- I stedet for at stramme kravene til garantistillelse i virksomheder, der ikke driver et selskab i Danmark, hanke op i RUT-registreringen og stille større sikkerhedskrav fra de byggevirksomheder, der ønsker at bruge den type udenlandske underleverandører, har politikerne valgt den nemme løsning: Send regningen til de lovlydige, så kan de og deres medarbejdere betale for at have mistet opgaven og arbejdet, mener Morten Frihagen.

Gik sammen til Folketinget
Det er ikke første gang arbejdsgiverne protesterer over den urimelige regning. I maj i år gik Dansk Håndværk og fagforeningssammenslutningen Byggefagenes Samvirke sammen til Folketingets beskæftigelsesudvalg for at prøve at overtale politikerne til at droppe lovforslaget.

Fakta om AFU


Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede betyder at danske virksomheder skal betale udstationerede lønmodtagere løn efter arbejde i Danmark, hvis de ikke har fået løn fra deres udenlandske arbejdsgiver. AFU kan dække lønnen, hvis:
• lønmodtagerens arbejde er dækket af en kollektiv overenskomst
• lønnen er fastlagt ved en fagretlig behandling i Arbejdsretten
• den udenlandske arbejdsgiver er registreret som virksomhed i et EU/EØS land
• lønmodtageren forgæves har forsøgt at få udbetalt lønnen fra den udenlandske arbejdsgiver efter den fagretlige behandling
• den manglende løn ikke er forældet, hvilket som udgangspunkt sker efter 5 år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094