23948sdkhjf

TEKNIQ: Brug for klare regler om Energispareordning

Skal Energispareordningen igen være troværdig, skal der være klarhed over, hvad midlerne bruges til, mener TEKNIQ
Skal snyderiet med den udskældte Energispareordning til livs, så er der brug for klare regler og en overskuelig organisering af ordningen.

Det mener installatørernes brancheforening TEKNIQ efter TV2 Nyhederne i sidste uge dokumenterede, at mange virksomheder har en tvivlsom tilgang til ordningen, der skal sikre energibesparelser i de danske hjem.

- Det understreger desværre, hvad vi tidligere har sagt. Hvis ordningens troværdighed skal genskabes, er der brug for at organisere Energispareordningen anderledes og mere gennemsigtigt, så man kan få klarhed over, hvad midlerne bruges til, og så alle får lige adgang til at bringe dem i spil, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ.

Mistanke om snyd
I efteråret 2016 bragte DR en række historier om, hvordan indblæsnings- og isoleringsfirmaer snyder med Energispareordningen ved at skrive flere kvadratmeter på - og på den måde får flere tilskud gennem ordningen. Energistyrelsen har årligt udført en stikprøvekontrol af energispareindsatsen. Den seneste undersøgelse viste fejl i 37 procent af de 150 undersøgte tilskudsprojekter fra 2014. Det er ikke alle energibesparelsestiltag, der kan søges støtte til, men eftersom energiselskaberne årligt skal gennemføre en vis mængde energibesparelser, er energiselskaberne ofte nødt til at købe besparelserne fra forbrugeren.

Den nuværende struktur er ifølge TEKNIQ ineffektiv og leverer langt fra de energibesparelser, den burde.

- En bedre organisering af indsatsen kan skabe væsentlig flere energibesparelser for de samme penge. En revision af ordningen er påkrævet nu, og politikerne bør have for øje, at energibesparelser skal udføres af dem, der gør det mest effektivt og med færreste mulige administrationsomkostninger, siger Simon O. Rasmussen.

Organisationen foreslår, at konkurrencen i ordningen bliver styrket væsentligt. Indsatsen skal stå åben for alle aktører - og tilskuddene skal uden undtagelse gå til at støtte de billigste og mest effektive løsninger.

Samråd om ordning
I begyndelsen af februar er Energispareordningen igen på den politiske dagsorden. Her har socialdemokraternes energi- og klimaordfører jens Joel kaldt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i åbent samråd om Energispareordningen.

Her skal ministeren blandt andet give en status vedrørende Energispareordningen i lyset af den omfattende kritik, der har været rejst af forskellige interessenter i pressen.

Sidste år blev der udbetalt 1,6 mia. kroner i støtte via ordningen.

Energispareordningen
Energitilskuddet hører under Energispareordningen, der så dagens lys i 2009.
Alle energiselskaber i Danmark er omfattet af ordningen, der har til hensigt, at motivere til reduktion af C02.
Energiselskaberne er via energispareordningen forpligtet til, at realisere en bestemt mængde energibesparelse hvert år.
Der er fastsat mål for besparelser hvert år frem til 2020 og det er net og distributionsselskabernes opgave, at realiserer dem – både hos private og virksomheder.
Forbrugerne kan indberette energibesparende foranstaltninger i bolig et– helt ned til skift af radiatorventiler.
Kilde: www.energitilskud.info
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.409