23948sdkhjf

Store banker trynede små firmaer hårdest under finanskrisen

De store banker var hårdest ved små firmaer under finanskrisen. Det ved mange virksomshedsejere af bitter erfaring. Men nu er det også videnskabeligt bevist. Små bankerne søgte i højere grad at holde på firmakunderne.
Store banker var hårdere ved små firmaer end ved de store under finanskrisen. De har mange virksomhedsejere givetvis mærket, men nu er det også bevist.

Det dokumenteres af Professor Niels Westergard Nielsen og lektor Thomas Poulsen ved Handelshøjskolen i København. Niels Westergård Nielsen er desuden leder af Center For Ejerledelse ved CBS.

De har undersøgt 15.000 virksomheders regnskaber og bankrelationer under finanskrisen, hvor bankerne af Finanstilsynet blev påbudt at reducere deres balancer – i praksis skære ned på deres lån – for at skabe en højere sikkerhed. Beviset beskrives i arbejdspapiret : ”Why some small firms suffered more during the crisis”, dateret 13 februar 2017..

Mange banker fik påbud fra Finanstilsynet om at skære ned på deres balancer for at opnå en bedre soliditet, men ikke alle.
De to eksperters undersøgelser viser, at gælden i virksomheder, der havde banker med påbud om at slanke deres balance, faldt mere end hos virksomheder, der havde en bankforbindelse, som ikke var ramt af et påbud.

Forskningen viser også, at små firmaer med store påbudsramte banker i højere grad end store firmakunder måtte reducere deres egen gæld og balance ved at skære end og afskedige.

Mens de store firmaer kunne have held til at finde finansiering andet sted, når banken krævede firmaernes bankgæld reduceret, var de fleste små firmaer henvist til at afskedige og skære ned på aktiviteterne.

Samtidig viser deres forskning, at de mindre banker, der fik påbud om at slanke balancen, ikke i samme grad som de store ”systemiske banker”, f. eks. Danske Bank og Nordea, lod det gå ud over små firmaers lånemuligheder.

Tænk jer godt om, når i vælger bank næste gang

De to forskere forklarer sig yderligere i en kronik i Dagbladet Børsen.

Her skriver de bl.a.

”Det er svært at sige, hvorfor de større banker handlede sådan over for deres mindre virksomhedskunder, men det kunne meget vel være, fordi disse banker er omfattet af skrappere kapitalkrav og derfor føler sig nødsaget til at lade "aben gå videre" - særligt til de mindre kunder, for de store kunder ville i mange tilfælde bare kunne gå et andet sted hen.

Omvendt med de mindre banker, som måske ser mere på en langsigtet relation til deres virksomhedskunder, hvilket betyder, at disse virksomheders vækst er vigtig for banken også”

De to eksperter råder på den baggrund virksomhederne til at tænke sig godt om, når de vælger deres bankrelation.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078