23948sdkhjf

Kampdag tænder svendene

Her kan du få en fornemmelse af, hvad mestre og svende taler om i skurvognen. I dag om arbejdernes internationale kampdag og tvungen overarbejde
Et par af svendene holder en halv fridag i dag for at markere 1. maj. De betaler selv den halve fridag og de har aftalt det med mester, så alt er i orden.

- Men helt ærligt. Er det ikke bare for at få at par bajere, at I holder fri, spørger en af de unge svende, som ikke holder fri for at fejre arbejdernes internationale kampdag

- Niks, siger en af de svende, som tager en halv fridag.
- Paradoksalt nok, så opstod kampdagen i forbindelse med, at arbejderne ville have otte timers arbejdsdag. Så det er sgu da mærkværdigt, at man nu med den nye overenskomst har indført begrebet systematisk overarbejde, så vi kan tvinges til at arbejde 42 timer om ugen – altså mere end otte timer om dag. Og kampdagen startede helt tilbage i 1856, siger svenden.

Mester kan godt se det komiske i situationen, men understreger, at der siden 1856 altså er sket mange forbedringer for både mestre og svende.

- Vi har jo altså også fem ugers ferie plus fem ferie-fridage og feriepenge og nu får I også fuld løn under barsel. Det tror jeg sgu ikke man tænkte på at kæmpe for i 1856, siger mester.

Artiklen er en del af temaet HØRT I SKURVOGNEN.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.109