23948sdkhjf

Pas på hvem dit bogholderi sender penge til, mester!

Virksomhed har ikke ret til skattefradrag for tab som følge af et såkaldt CEO Fraud, hvor der overføres penge til udlandet på baggrund af e-mails, der ser ud til at være afsendt af direktøren.
Skatterådet har i en ny afgørelse fastslået, at en virksomhed ikke har ret til skattefradrag for tab som følge af et såkaldt CEO Fraud, hvor der overføres penge til udlandet på baggrund af e-mails, der ser ud til at være afsendt af direktøren.

Årsagen er, ifølge revisionsvirksomheden BDO, at virksomheden ikke før bedrageriet havde fulgt de anbefalinger, som Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet udsendte to måneder før bedrageriet.

Havde ledelsen givet virksomhedens medarbejdere en orientering og indskærpet de relevante forholdsregler overfor personalet i almindelighed og bogholderiet i særdeleshed, så kunne virksomheden efter Skatterådets opfattelse have undgået tabet.

Og forholdsreglerne havde de - efter skatterådets opfattelse fået. Virksomheden skulle nemlig blot havde fulgt med i de pressemeddelelser, der bliver udsendt fra Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet !

Det fremgår at den gennemgang af sagen, som partner i revisionsvirksomheden BDO, Ole B. Sørensen har foretaget.

CEO Fraud er den form for snyd, hvor en ledende økonomimedarbejder i en virksomhed overfører penge på baggrund af en e-mail, som tilsyneladende er sendt af virksomhedens direktør. En ny form for IT-kriminalitet, som vi flere gange har omtalt her på Leder Idag.dk.

Mistede millioner
Den konkrete sag somm skatterådet behandlede, drejede sig om en mindre virksomhed, hvis økonomifunktion bestod af en økonomichef og 2 bogholdere, hvoraf den ene havde været ansat i 10 år. Den anden i 3 år.

En dag i sommeren 2016 modtog den mest erfarne bogholder en e-mail, der så ud til at være afsendt af virksomhedens direktør fra dennes arbejdsmail. I mailen bad direktøren bogholderen om bistand i en fortrolig opgave, hvilket hun straks accepterede i en mail, som hun netop af hensyn til fortroligheden sendte fra sin private mail.

Hjælpen bestod i, at bogholderen skulle sørge for betaling af 4 fakturaer, som han fremsendte i de efterfølgende dage. Bogholderen overførte derfor i løbet af 4 dage henholdsvis 898.753 Euro, 370.141 Euro, 250.000 Euro og 251.247 Euro til en kinesisk bank.

Men få dage efter den sidste overførsel blev det konstateret, at der var tale om bedrageri. Alle forsøg på at identificere bedragerne og på at få pengene tilbage var endt resultatløse.

Intet fradrag
- Virksomheden anmodede herefter Skatterådet om bindende svar på, om tabet kunne fratrækkes ved indkomstopgørelsen. Det netop offentliggjorte svar herpå er negativt, forklarer BDO partner Ole B. Sørensen i revisionsvirksomhedens elektroniske nyhedsbrev.

- Afgørelsen er i vores optik forstemmende læsning, idet den på den ene side afslører stor uvidenhed om, hvordan livet leves især i mindre og mellemstore virksomheder, og på den anden side er udtryk for den konstante indsnævring af driftsomkostningsbegrebet, som SKAT arbejder for, vurderer Ole B. Sørensen.

Erhvervslivet er ilde stedt
BDO peger særligt på, at den måde den konkrete virksomhed arbejder på, næppe adskiller sig særligt fra, hvordan man typisk arbejder i andre virksomheder. Og der er ildevarslende toner for hovedparten af små om mellemstore virksomheder:

- Hvis det skal være et krav for at få tabsfradrag ved CEO Fraud, at virksomhederne læser pressemeddelelser fra SØIK og nøje følger anvisningerne heri, så er de alle ilde stedt. For det gør ikke mange, om overhovedet nogen, skriver Ole B. Sørensen og fortsætter:

- Økonomifunktionen i disse virksomheder er i overvejende grad baseret på brugen af faglighed, erfaring, sund fornuft og tillid. Ikke på gentagne kontroller. Det giver nogle gange knubs, men det er – i vores øjne – indbegrebet af en sædvanlig driftsrisiko. SKAT synes imidlertid at kræve, at virksomhederne følger den højeste standard for intern kontrol for at få fradrag for sådanne tab. Og det synes vi faktisk hverken er rigtigt eller rimeligt at kræve.

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab er en danskejet rådgivnings- og revisionsvirksomhed og del af det internationale BDO netværk. BDO i Danmark beskæftiger godt 1.100 medarbejdere, mens det verdensomspændende BDO netværk har godt 68.000 medarbejdere i 158 lande.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11