23948sdkhjf

Se her hvad du skal betale i arbejdsskadeafgift, mester

Mester skal have 500 kr. ekstra op af lommen pr. fuldtidsansat. Antallet af ulykker stiger nemlig i byggeriet
Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES) opkræver bidrag og udbetaler erstatning, hvis en lønmodtager bliver ramt af en erhvervssygdom. Ordningen finansieres af Danmarks ca. 200.000 arbejdsgivere

Sammen med forsikringsbidraget til AES opkræves en såkaldt arbejdsskadeafgift. Afgiften er pålagt alle danske virksomheder og er høj for virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, fordi forsikringsbidraget og afgiften er udregnet via antallet af ulykker og erhvervssygdomme i branchen.

Byggeriets virksomheder betaler således et samlet AES-bidrag (forsikring+afgift) i 2017 på 1.924 kr. pr fuldtidsansat. Det er en stigning på mere end 500 kr. pr. fuldtidsansat i forhold til 2016, hvor byggeriets virksomheder betalte 1.421 kr. pr. fuldtidsansat. Og altså også et udtryk for en stigning i antallet af ulykker og erhvervssygdomme i byggeriet.

Kun arbejdsgiverne i Forsvaret, Politiet samt brand- og redeningsbranchen betaler mere, nemlig 3.945 kr. pr. fuldtidsansat mod 2.586 kr, i 2016

Dansk Byggeri er imod den årlige arbejdsskadesafgift, da den ifølge organisationen ikke bidrager til et bedre arbejdsmiljø.

- Afgiften udregnes på baggrund af antallet af arbejdsskader i en hel branche og fordeles på virksomhederne efter antallet af medarbejdere. Det betyder, at en virksomhed, der gør en stor indsats for arbejdsmiljøet, stadig skal betale samme afgift som virksomheder, der intet gør for sikkerhed og sundhed.

Den nuværende måde at fastlægge afgiften på giver intet økonomisk incitament til at forbedre arbejdsmiljøet og er alene en øget udgift for virksomhederne, lyder det fra Dansk Byggeri, som derfor fortsat arbejder på at fjerne afgiften og for en reform af arbejdsskadesområdet.

AES-BIDRAG 2017
Den samlede opkrævning årligt pr. fuldtidsansat består af AES-bidrag, arbejdsskadeafgift samt 2 kr. i omkostninger.
I parantes bidragssatsen for 2016

Landbrug, fiskeri, råstofudvinding 682 kr. (734)

Industri 1.046 kr. (934)

Energi og vandforsyning 512 kr. (298)

Bygge og anlæg – øvrig 1924 kr. (1.421)

Bygge og anlæg - VVS og elektrikere 849 kr. (609)

Handel, hotel og restauration - engros/detailhandel 380 kr. (281)

Handel, hotel og restauration - hoteller og restauranter 397 kr. (383)

Handel, hotel og restauration - øvrige (bl.a. autohandel) 749 kr. (712)

Transport, post og tele - jernbaner, skibsfart mv. 746 kr. (502)

Transport, post og tele - persontransport, post, tele mv. 268 kr. (150)

Finansiering og forretningsservice 285 (225)

Off. og personlige tjenester – undervisning 189 (124)

Off. og personlige tjenester – sundhedsvæsen 183 kr. (210)

Off. og personlige tjenester - sociale institutioner, foreninger, kultur og renovation 797 (402)

Off. og personlige tjenester - forsvar, politi, brand, redning 3.945 kr. (2.586)

Off. og personlige tjenester - off. adm. 433 kr. (414)

Uoplyst 836 kr. (817)


Hvad er en erhvervssygdom?
En erhvervssygdom er en sygdom eller lidelse, som skyldes arbejdet eller de forhold, som arbejdet er foregået under. Sygdommen skal være opstået på grund af påvirkninger på arbejdet, og sammenhængen mellem påvirkningerne og sygdommen skal være anerkendt af medicinsk forskning.
Arbejdsskadesstyrelsen står for hele sagsbehandlingen og afgør med lægefaglig bistand, om medarbejderen har ret til erstatning.


Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) behandler arbejdsskadesager, udbetaler erstatning for erhvervssygdomme og opkræver AES-bidrag via Samlet Betaling.

AES indsamler og vurderer alle relevante informationer, der skal til for at behandle en arbejdsskadesag. Vi samarbejder med læger, forsikringsselskaber, kommuner, fagforbund og advokater om at indsamle oplysninger. Det gør vi for at sikre, at vi har den bedst mulige viden til at træffe en afgørelse.

AES varetager desuden opgaverne om udbetaling af erstatning for erhvervssygdom og opkrævning af AES-bidrag via Samlet Betaling fra arbejdsgivere.

AES blev etableret 1. juli 2016 og er en sammenlægning af det tidligere Arbejdsskadestyrelsen og dele af det tidligere Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127