23948sdkhjf

Planteskoleejer: Kvaliteten viger for prisen

Planteskoleejer Ove Møller ærgrer sig over, at kvaliteten er under pres og foreslår, at der oprettes en uvildig kvalitetskontrolordning
Man skal ikke være længe i selskab med Ove Møller før man er klar over, at faglig stolthed ikke blot er et begreb her på planteskolen i Allerød. Faglig stolthed er nemlig en rodfæstet del af Birkholm Planteskole – og den faglige stolthed går hånd i hånd med et syn på kvalitet, som nærmest er ultimativt.

Ove Mølle (61 år) er medejer af Birkholm Planteskole. Og han har endnu en ingrediens i den gødnings-cocktail som har positioneret planteskolen blandt de allerstørste herhjemme; faglig rådgivning.
- Selvom der er stigende bevågenhed og interesse for træer og planter i staten, regionerne, og kommunerne, så er der desværre alt for enøjet fokus på prisen og det smitter negativt af på kvaliteten, mener Ove Møller.

Enøjet prisfokusering
Konkurrencen planteskolerne imellem og anlægsgartnerfirmaerne i mellem er benhård. Det betyder, at værdikæden klemmes og det stiller store krav til effektiv drift.
Ove Møller understreger, at prisen selvfølgelig skal være skarp, når der regnes tilbud. Og han regner selv hvert eneste tilbud i virksomheden. Så han ved, hvad han taler om.
- Men hvad kan det nytte, hvis de kunder der fokuserer enøjet på prisen får planter af dårlig kvalitet, som enten går til eller mistrives og aldrig bliver til den beplantning man havde forestillet sig. Ofte sælges træer og planter efter højde. Men der er altså stor forskel på at få leveret en 80 cm. høj plante med en stamme så tynd som en strikkepind i forhold til en stamme så tyk som en tommelfinger. Derfor er der også forskel på prisen.

Selvom værdikæden er presset, så må der altså være en eller anden nedre grænse for, hvor ringe kvalitet man kan levere, hvad enten man er en del af værdikæden som planteskole, anlægsgartner, landskabsarkitekt eller totalentreprenør eller sidder som beslutningstager i staten, regionerne eller kommunerne, siger Ove Møller og tilføjer, at det måske er tid til, at branchen får drøftet mulighederne for at etablere en uvildig kvalitetskontrolordning.

- Med sådan en ordning kunne man måske dæmme lidt op for den enøjede prisfokusering og luge de værste kvalitetsvildskud væk. Langt de fleste i branchen ved jo godt, hvad kvalitet er. Men når de konstant presses på prisen, så ender de jo med at levere det som markedet efterspørger. Og det er tilsyneladende udelukkende lav pris, konkluderer Ove Møller, som ejer Birkholm Planteskole sammen med kompagnonen Ole Schjellerup.

Mange på besøg
Ove Møller er både planteskolegartner og cand. merc. Den kloning er som nævnt podet med faglig stolthed, kvalitetsbegreber og forståelsen af, hvor vigtigt det er at rådgive kunderne.
- Det er faktisk en del af den faglige stolthed at have fingeren på pulsen og være med til at optimere kundernes opgaveløsning. Den tætte kontakt med kunderne holder os til ilden og gør os til andet og mere end blot en leverandør af træer og planter. Vi vil meget gerne være en professionel samarbejdspartner, som vores kunder kan hente rådgivning hos og sparre med, forklarer Ove Møller og fremhæver, at planteskolens måde at drive virksomhed på er kogt sammen i mottoet ”Giv os opgaven – så løser vi den!”.

Målgruppen for Birkholm Planteskole er primært staten, regioner, og kommuner samt boligselskaber og kirkegårde.
- Vi har rigtig mange besøg på planteskolen fra målgruppen herunder også landskabsarkitekter og andre som arbejder professionelt med beplantning. Det er vi meget glade for. Det giver os nemlig også lejlighed til at forklare vore kvalitetsbegreber, ligesom det giver os en masser ideer til bl.a. nye produkter, fortæller Ove Møller.

Grønne projekter
- Man kan jo godt tro, at det at drive en planteskole blot er at stikke nogle træer og buske i jorden med jævne mellemrum og så sælge dem efter nogle år. Sådan er det ikke. Vi er skam nødt til at produktudvikle og bringe nye sorter på markedet og tænke træer og plante ind i nye sammenhænge, siger Ove Møller.
Det gælder blandt andet i forhold til LAR-projekter (Lokal Afvanding af Regnvand, red.) men også for eksempel terapi- og sansehaver.

- Generelt er der stigende interesse for grøn bæredygtighed og som planteskole er det vigtig for os at følge med udviklingen, så vi sammen med vores kunder kan skabe de bedste løsninger. I den rette kvalitet og til den rette pris!, understreger Ove Møller

Birkholm Planteskole
Birkholm Planteskole er totalleverandør af alle slags planter fra de mindste løg til de største træer.
Planteskolen, som ligger i Allerød, har 26 medarbejdere og dækker et areal på 56 ha med op i mod 200.000 arter og sorter.
Planteskolen blev grundlagt af Oskar Nielsen i 1935. Fra 1958 har Mogens Nielsen ført den videre indtil 1. juli 2000, hvor Ole Schjellerup og Ove Møller har overtaget ejerskabet.
Planteskolen er med i A-Plant som består af tre danske og en amerikansk planteskole. Samarbejdet har bl.a. til formål at udvikle, forbedre og introducere sorter af træer og buske egnet til det dansk klima. Træerne og buskene sælges bl.a. under varemærket Nordic.


Træer til Krinsen
Birkholm Planteskole plantede i marts måned 2014 i alt 108 kejserlindetræer på planteskolen i Allerød. Træerne blev hentet i Tyskland, hvor de blev plantet i 2003. 80 af disse træer skal plantes på en af de mest spektakulære pladser i København – Kongens Nytorv. Her skal de udgøre retableringen af Krinsen, når Metroselskabet slutter arbejdet i 2019.
De 80 træer skal udgøre den kendte rotunde omkring Chr. V’s rytterstatue med to rækker træer i en såkaldt stammehæk, hvor kronerne skal vokse sammen og genskabe Krinsen som den så ud i 2011, hvor de daværende lindetræer blev fældet som følge af metrobyggeriet. De lindetræer, som blev hevet op i 2011 blev plantet i 2001 som afløsere for de sygdomsramte elmetræer på pladsen.



Veteran på Have&Landskab
Birkholm Planteskole er veteran, når det gælder deltagelse på Have&Landskab. Planteskolen har været med i alle årene og er selvfølgelig også med i år. Temaet på virksomhedens stand er ”kunden i centrum” som skal vise alle de facetter af service, herunder faglig sparring og rådgivning, som er en vigtig del af planteskolens værdisæt.
- Vi glæder os meget til at deltage på Have&Landskab og til at få en god faglig snak med de besøgende fagfolk, siger planteskoleejer Ove Møller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.253