23948sdkhjf

SE VIDEO: Sådan får du mobilt ”røntgensyn”, mester !

Slip for byggetegninger på papir og brug Augmented Reality på din mobiltelefon
Den danske virksomhed Dalux har lanceret en Augmented Reality-teknologi (AR), der er kompatibel med Android, som hjælper byggearbejdere med at se en blanding af virkelighed og byggetegninger i 3D baseret på deres nøjagtige placering, og hvad de ser på.

Virksomheden Airteam har testet løsningen de sidste par måneder, og deres BIM Specialist er imponeret.

- Det er revolutionerende, at teknologien ved, hvor du er, og hvad du ser på. Tid og penge kan blive sparet, og entreprenører kan drage stor fordel i form af kvalitetssikring og montage. Det kan være enormt kompliceret at navigere i alle de mange papirtegninger i byggebranchen – men med AR behøver vi ikke at tænke så meget, men bare kigge, siger Kasper Haack.

- Det er uundgåeligt, at visse ting går galt under store byggeprojekter, men med teknologien kan alle nemt se, hvem der er årsagen til fejlen, og det betyder at vi kan undgå meget spildtid på at diskutere hvem der har ansvaret, siger han.

Se hvordan håndværkerne bruger AR-teknologien


Stort potentiale
Lektor ved DTU Compute, Jakob Andreas Bærentzen, er imponeret over, at en AR-produkt er moden nok til at kunne bruges i praksis nu.

- Det er flere år før jeg havde regnet med, at vi ville se augmented reality-teknologi (AR) være anvendelig i praksis. Det at softwaren kan håndtere store datamængder, og faktisk er moden til brug på mobil devices, der ellers ikke er designet til opgaver i byggebranchen som Microsofts HoloLens eksempelvis er, gør kun bedriften endnu mere imponerende, siger Jakob Andreas Bærentzen.

- Potentialet for AR er langt større end VR. Men det er meget sværere at udvikle, da computeren har brug for at vide præcis, hvor brugeren er, hvad han ser på osv. På sit fulde potentiale er det et stort skridt i retning af en fusion mellem mand og maskine. Med mere teknologi som dette forventer jeg, at verden vil se mange flere eksempler på, at arbejdsgange bliver ændret radikalt af AR, siger Jakob Andreas Bærentzen.

Letter for byggebranchen
Ingeniørerne bag AR-teknologien hos firmaet Dalux er ivrige efter at implementere deres AR-teknologi.
- I 90'erne arbejdede jeg på et stort VR-forskningsprojekt, men dengang var teknologien umoden og dyr. Så vi var overraskede over at opdage hvor klar AR-teknologien er til at blive brugt i byggebranchen i dag.

I dag er der på de fleste store byggeprojekter klargjort en digital BIM-model. Vi kan få adgang til disse tegninger via mobilen, og vise dem for byggearbejdere alt efter hvor de står, siger Dalux medstifter Bent Dalgaard.

- At vores teknologi kan bruges på mobile enheder gør det langt lettere for byggebranchen at tage den til sig, da alle efterhånden har en smartphone eller tablet, og f.eks. alternativet HoloLens (en Microsoft brille) er meget dyrere, siger han.

Augmented Reality
Augmented reality (også set kaldet suppleret virkelighed, udvidet virkelighed, forstærket virkelighed, AR forkortet fra engelsk: augmented reality) er en teknologi, som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data, for eksempel ved brug af grafik og lyd. Man får et ekstra lag af information. Den ekstra information vil typisk ikke erstatte virkeligheden, men udvide den på en eller flere måder
Kilde: Wikipedia

Artiklen er en del af temaet IT-værktøj.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266