23948sdkhjf

Arborister vinder frem i toppen af skoven

Skånsom træfældning kræver at man fælder træet fra oven, og det kan arboristerne klare hængende fra et reb. En ny specialuddannelse er undervejs

Alle børn kender til at klatre i træer, og for nogle holder fascinationen af at komme højt til vejrs mellem de grønne grene aldrig op. Det er arboristerne som de kaldes, og man kan endda blive uddannet inden for professionel træklatring. Det sker på Skovskolen, hvor man i forbindelse med den tre et halvt år lange uddannelse som skov- og naturtekniker kan specialisere sig i træklaring og træfældning fra toppen.

Flere formål
Og hvorfor så ikke bare fælde træet ved roden?

Svaret har flere grene. Dels er der steder, hvor det er umuligt, fordi der skal tages hensyn til bygninger, steder hvor folk passerer forbi, og dels ønsker man ofte ikke at fælde træet, men blot at trimme det ved at fjerne nogle gerne. Og så er der mange steder hvor man ikke kan komme til med en lift, og ofte er det så dyrere, hvis der skal lejes liftmateriel ind. I øvrigt er der også håndværkere, der bruger reb i stedet for stillads. Så anvendelsen af arboristudstyr har sin egen niche.

- Det er en niche, der er under udvikling i Danmark, fortæller Nikolaj Svarrer, der har ansvaret for området hos Vermeer Danmark A/S, som forhandler udstyret til arboristerne.

Han anslår, at der formentligt er ca. 1.000 aktive arborister i landet, men det er på vidt forskelligt niveau. Nogle har et basisudstyr, som måske bruges en gang om året, mens andre har det som hovederhverv. En række anlægsgartnere har også udstyret, fordi de møder behovet for at kunne klatre op i træerne for at beskærer eller fælde et træ, der står besværligt.

Der nørdes
- Når vi taler om udstyr, så er det alt fra et basisudstyr med et reb en hjelm og en sele, til et mere omfattende udstyr mere forskellige typer reb, sporer og meget andet. Der nørdes rigtigt meget på grejet. Det gælder for eksempel om at kunne spare vægt, og nogle vil have reb med elasticitet og andre vil have det så uelastisk som muligt, fortæller han. Og så får 10.000 kroner hurtigt ben at gå på, fortæller han.

På Skovskolen, der er en afdeling under Københavns Universitet, fortæller uddannelsesleder Rasmus Brodersen, at en ny specialuddannelse som Arborist er på vej:

- Hidtil har man kunnet tage nogle kurser og enkeltfag, men vi er ved at få godkendt en specialeretning, der fokuserer på netop pleje af enkeltstående træer - i form af en decideret arboristuddannelse, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad. Han mener at der er et par hundrede arborister som arbejder med det fuld tid, men derudover er der mange andre varianter. Han regner med, at det nye speciale kan være klar til optagelse til næste sommer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157