23948sdkhjf

Gavlmalerier sikres mod hærværk og forfald

Specialtrykt og langtidsholdbar facadebeklædning luner på driftsbudgettet i Ladegårsparken i Holbæk
For 20 år siden fik Ladegårdsparken, der er en afdeling af Holbæk Boligselskab, udført 44 gavlmalerier, som en del af en helhedsplan fra Landsbyggefonden. De mange gavlmalerier er udført af en række forskellige kunstnere, og kunstværkerne betyder meget for Ladegårdsparkens identitet og arkitektur. Kunstværkerne blev dog oprindeligt udført på pudsede overflader, og det løbende vedligehold lægger derfor i dag beslag på store dele af driftsbudgettet.

Problemet er, at der er trukket fugt ud i de områder, hvor kunstværkerne blev udført, med det resultat, at kunstværkernes maling og puds langsomt løsner sig og falder af. Det fortæller afdelingsformand, Uffe Frejdal Nielsen:

- Vi har 44 gavlmalerier, som vi er meget stolte af, men de kræver også en masse vedligeholdelse. Vi har løbende repareret på puds og maling, der er faldet af, men det holder kun et par år, og så har vi problemet igen. Den slags tærer selvfølgelig på vedligeholdelseskontoen, og da vi hvert år kun har en vis sum til rådighed, har det betydet, at nogle af vores gavle har måtte stå til – selvom de trængte til en renovering.

Ladegårdsparken har været på udkig efter en mere langtidsholdbar løsning til at fremtidssikre de kunstneriske gavle. I forbindelse med renoveringen af taget stødte de på Stenis facadebeklædning:

- Vores tagrenovering krævede en meget holdbar løsning, og derfor valgte vi at samarbejde med Steni. En dag faldt jeg i snak med deres konsulent, og da jeg fortalte om vores gavle, forslog han at løse problemerne med Stenis specialtrykte facadeplader, Steni Vision, fortæller Uffe Frejdal Nielsen, og forsætter:

- Idéen var at affotografere kunstværkerne, så motivet kunne trykkes direkte på facadepladerne, der i modsætning til vores eksisterende løsning er helt vedligeholdelsesfrie. Vi havde besøg af Steni flere gange, så vi var helt sikre på, at trykkvaliteten og farverne var i orden, og de specialtrykte plader endte med at være en nøjagtig kopi af det oprindelige motiv.

Facaderne er sikret mod hærværk og graffiti
Udover de mange kunstværker har Ladegårdsparkens også en række facader, der er udført med fibercement. Facaderne udsættes med jævne mellemrum for hærværk og graffiti, og der er derfor etableret et samarbejdet med Steni om at opgradere facaderne med fokus på holdbarhed:

- De gammeldags fibercementplader går i stykker for et godt ord, og gennem årene har vi brugt mange penge på at udskifte ødelagt plader på grund af hærværk eller mødet med en affaldscontainer. Derfor har vi rent ud sagt også trykprøvet Stenis facadebeklædning, så vi er sikre på, at de kan modstå stød, slag og spark. Jeg har faktisk selv set store støvleaftryk på pladerne, og der må vi bare konstatere, at Stenis plader ikke sådan lige er til at slå i stykker, fortæller Uffe Frejdal Nielsen.

- Derudover har vi i Ladegårdsparken en politik om, at al nyopdaget graffiti skal være fjernet inden fyraften. Og den opgave bliver selvfølgelig nemmere af, at Stenis plader er meget nemme at rengøre for graffiti. Så selvom Stenis løsninger måske er en lidt større investering end traditionelle pladeløsninger, er det i sidste ende et langt billigere valg, da pladernes holdbarhed er stor og vedligeholdet er minimalt, siger Uffe Frejdal Nielsen.

Vedligeholdelsesopgaver kan langtidsplanlægges
I takt med at de oprindelige facadeplader går i stykker, udskifter Ladegårdsparken dem i dag med Stenis pladeløsninger, ligesom de hårdest ramte områder af gavlmalerierne i fremtiden skiftes ud med Stenis specialtrykte plader, Steni Vision.

For Uffe Frejdal Nielsen og Ladegårdsparken betyder det, at det løbende vedligehold nu foregår langt mere fremtidssikret end tidligere:

- Når vi i dag skifter en plade ud, så ved vi, at den holder i hvert fald de næste 60 år. Det giver os mulighed for at langtidsplanlægge vores vedligeholdelsesopgaver, så vi kan bruge budgettet bedst muligt. Og jo færre penge vi skal bruge på løbende vedligehold, jo flere penge kan vi poste i andre opgaver, siger Uffe Frejdal Nielsen, og forsætter:

- Vi er en stor forening med 22 blokke, og der lyder et par gavle måske ikke af så meget. Men på langt sigt er de vedligeholdelsesfri Steni-plader klart den mest økonomiske og holdbare løsning for os.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078