23948sdkhjf

Lærlinge er blevet magelige

Det er kun 14 procent af de praktiksøgende, som har valgt at bevæge sig mere end 25 kilometer for at få den ønskede praktikplads, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri

Nutidens lærlinge er blevet magelige.

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser i hvert fald, at lærlingene ikke er villige til at flytte særlig langt for at få en læreplads.

Dansk Byggeri har med hjælp fra Danmarks Statistik afdækket pendlerafstande for lærlinge for at få indsigt i, hvor stor mobiliteten er hos de lærlinge, som søger lærepladser. Undersøgelsen dækker perioden 2008-2016 og omfatter 27.594 lærlinge med fuldført uddannelse og 20.728 lærlinge, der fortsat er i gang med deres uddannelse.

Lavest er mobiliteten i storbyområderne, mens det ser bedre ud på Sjælland, hvor der er næsten dobbelt så mange som i storbyområderne, der er parate til at transportere sig mere end 15 kilometer til en læreplads. Generelt er der siden 2010 sket en lille stigning fra ni procent til 14 procent af lærlinge, som har mere end 25 kilometer i fugleflugtslinje til deres praktiksted.

- Meget få lærlinge flytter efter en praktikplads. En stigning på kun fem procentpoint er beskedent i en tid, hvor der har været kamp om pladserne. Der er stadig en del, der er i skolepraktik og dem kunne vi godt ønske os, ville flytte sig noget mere, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Magelige i byerne
Analysen viser samtidig, at gennemsnitsafstanden er steget knap fire kilometer i fugleflugt over en otte-årig periode fra 10,6 kilometer til 14,5 kilometer. Lærlinge har altså i snit fået lidt længere transport til praktikstedet.

- Der kom lidt højere mobilitet under krisen, men det ændrede sig ikke voldsomt. For voksne på arbejdsmarkedet plejer vi at regne med en villighed til at pendle omkring 40 kilometer til arbejdspladsen. Hvis vi skal have udnyttet praktikpladspotentialet maximalt, så skal lærlinge søge langt bredere end i dag, siger Louise Pihl.

Undersøgelsen af lærlingenes adfærd viser samtidig, at andelen af lærlinge i skolepraktik er høj i de fire største byer København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Er lærlinge i dag blevet for magelige?
- De har altid været magelige. Især de unge i de større byer, der stiller sig tilfreds med en skolepraktikaftale i stedet for at søge bredere og vise villighed til at pendle i jagten på en læreplads. Dem kunne vi godt ønske gjorde mere som de unge på en videregående uddannelse, der er villige til at flytte langt efter en uddannelse, siger Louise Pihl.

En af løsningerne på den manglende mobilitet kunne ifølge Dansk Byggeri være bedre muligheder for ungdomsboliger, kollegier eller lærlingebofællesskaber i de dele af landet, hvor der er lærepladser at få.

- Vi foreslår, at man laver nogle attraktive studieboliger og skaber nogle miljøer, som de unge gerne vil flytte efter, siger Louise Pihl.

Der har hele perioden fra 2008-2016 været krav om, at elever i skolepraktik skal søge læreplads i hele landet.

Læs også:  Virksomhedsledere: Lærlinge bør flytte sig mere

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094