23948sdkhjf

Elektrikeren med den lyserøde stige

Debbie Rasmussen er en af de få kvinder i elektriker-faget
Når stikkontakten skal skiftes, og opvaskemaskinen monteres, så bliver arbejdet i de fleste tilfælde udført af mandlige elektrikere. Elektrikerfaget er historisk set et mandsdomineret område, og under 2 ct. af medlemmerne i Dansk Elforbund er kvinder.

Debbie Rasmussen er én af dem. Og når hun træder ud af varevognen med sin lyserøde stige og træsko og termokrus i samme farve, er det tydeligt for enhver, at hun ikke undertrykker sit køn:
- Jeg har noget med pink. Jeg elsker den farve, siger Debbie og griner derefter højt over åbenlysheden i sin egen sætning.

Mobning gav skoletræthed
Debbie smiler generelt meget, når hun kører på opgave for arbejdsgiveren Bøttcher Fog A/S i Roskilde. For hun elsker sit arbejde; alsidigheden, udfordringerne, den fysiske aktivitet og kontakten med kolleger og kunder.

Det var en ødelagt afbryder, der fik Debbie til at søge ind på elektrikerlinjen som det tredje forsøg på at få en uddannelse.
- Min svigerfar er elektriker, og da vores afbryder i huset gik i stykker, lovede han at reparere den. Men som man siger: Skomagerens børn har hullede sko, så han kom aldrig forbi for at lave afbryderen, og så tænkte jeg, at så må jeg selv tage uddannelsen og få den fikset, siger Debbie og tilføjer med et smil:
- Afbryderen blev i øvrigt aldrig lavet.

Tænker ikke over kønnet
Som ene kvinde blandt 20 mandlige kolleger forestiller man sig, at man skal være af en vis støbning. Men det afviser Debbie.
- Jeg tænker ikke meget over mit køn, for jeg mærker ingen forskelsbehandling i det daglige. Jeg er elektriker på linje med mine kolleger, siger hun og tilføjer, at det mest er på større byggepladser eller ude hos kunder, at hun kan mærke, at der ind i mellem bliver kigget en ekstra gang.

- Ofte er det kun lidt sjove kommentarer som ”nå, er du sikker på, du kan det, lille pige”, og de kommer typisk fra ældre håndværkere som eksempelvis murersvende. Men når de først har set mig arbejde, så bliver der ikke sagt mere. Så synes de bare, det er fedt, siger Debbie

Ældre kvinder elsker Debbie
At være kvinde har også sine fordele – især når der skal laves arbejde i private hjem, fortæller Debbie, der har oplevet, at blandt andet ældre kvinder kommer med positive kommentarer om, at det ikke er en mand, der skal ind i deres dagligstuer eller soveværelser. Og så er der den lyserøde stige.
- Ja, den vækker altid opsigt, griner hun og fortsætter: Jeg fik den af min svigerfamilie i svendegave. Den er specialfremstillet, og jeg er så glad for den. Især også fordi, den bryder isen, når jeg skal ud og lave arbejde.

Gør det, piger!
Om de få kvinder i faget siger Debbie, at hun kun kan opfordre andre piger at prøve det af.
- Det er det bedste arbejde i verden. Man bruger både hovedet og kroppen, og der er mange muligheder for udvikling inden for faget. Jeg er selv i gang med at dygtiggøre mig inden for intelligent belysning, som der bliver mere og mere af. Det er så spændende, så hvis man overvejer at hoppe ud i det, kan jeg kun sige: Gør det, piger!

Samme budskab lyder fra arbejdsgiveren Bøttcher Fog.
- Elektrikerfaget er både spændende og alsidigt, og jeg håber, at de unge, der overvejer at snuse til området, springer ud i det. Vi har altid plads til den gode lærling, og om det er en pige eller dreng, er underordnet. Tværtimod synes jeg, det sundt for en arbejdsplads med den diversitet, en blandet kønssammensætning giver, siger adm. direktør Simon Vængebo Pedersen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219