23948sdkhjf

Mange håndværkere i snubleulykker

Rod på byggepladsen, hullede færdselsveje og glatte underlag er stadig et stort problem i byggeriet
Antallet af snubleulykker i bygge- og anlægsbranchen er fortsat meget høj viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet.

I 2016 udgjorde snubleulykkerne 21,1 pct. af de alvorlige ulykker i bygge og anlæg. Andelen har i de foregående fem år i gennemsnit ligget på nøjagtig det samme, viser den nye opgørelse. Snubleulykkerne er dermed fortsat et stort problem med over 200 alvorlige ulykker om året.
Den laveste andel var i 2012 med 17 pct., og den højeste andel var i 2013 med 25 pct.

Rod på byggepladsen, hullede færdselsveje og glatte underlag. Det er ofte banale hverdagsting, som får de ansatte til at falde, glide eller snuble.
Ulykker kategoriseres som alvorlige, når de fører til mere end tre ugers fravær. De alvorlige snubleulykker resulterer typisk i brækkede arme og ben, kraftige forstuvninger og i nogle tilfælde skader på hovedet – eksempelvis kraniebrud. Ofte får den ansatte varige mén af ulykken. Men snublen er også årsag til et højt antal ulykker med kortere fravær.

- Det er vigtigt, at vi får antallet af snubleulykker ned. Det er bestemt også realistisk, for det er ikke svært at forebygge disse ulykker – ofte handler det om små ændringer i det daglige. For eksempel at rydde op på byggepladsen, undgå at løbe og sikre, at der er jævnt, der hvor man færdes, påpeger Katrine Krone, kontorchef i Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har siden 2015 haft særligt fokus på området. Både via tilsyn og gennem kommunikationskampagnen ”Stop snubleulykker”, der skal hjælpe virksomheder og medarbejdere til at forebygge de mange snubleulykker.

Blandt andet har Arbejdstilsynet udarbejdet et faktaark til virksomhederne med gode råd til, hvordan ulykkerne kan forebygges. Arkene ligger her , hvorfra de nemt kan printes ud og hænges op.

SÅDAN UNDGÅR DU SNUBLEULYKKER


Til mester:
• Orienter jer om bygherrens planlægning på byggepladser omkring etablering og vedligeholdelse af adgangsveje, trapper, belysning, glatføreberedskab mv. og vurder, om det er tilstrækkeligt til jer. Ved spjældarbejde, sørg for aftaler om dette med kunderne.
• Undgå at medarbejderne skal bære værktøj og materialer. Sørg for mekanisk transport helt frem til arbejdsstedet.
• Organiser, at der ryddes op og holdes orden på adgangsveje og arbejdssteder.
• Aftal med de ansatte, hvad du vil have dem til at gøre for at undgå snubleulykker.

Til svendene:
• Sig til og sig fra når adgangsveje, trapper, belysning og glatførebekæmpelsen ikke er i orden.
• Hold løbende underlaget, hvor der færdes og arbejdes, fri for værktøj, materialer og spild.
• Brug hjælpemidler til transport værktøj og materialer helt frem til arbejdsstedet - undgå at bære ting.
• Skyd ikke genvej - brug de planlagte adgangsveje.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094