23948sdkhjf

Håndværkere: Bæredygtigt byggeri er for svært

Bæredygtighed er en stor udfordring for de små og mellemstore virksomheder
Det er besværligt at bygge bæredygtigt, hvis man er en af de små og mellemstore byggevirksomheder. Det herskede der bred enighed om, da emnet blev debatteret på årets største bæredygtige byggeevent Building Green i Forum i sidste uge.

Et panel, som bestod af repræsentanter fra Dansk Byggeri, FSC Danmark, Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, Roskilde Tekniske Skole samt en tømrermester, satte fokus på emnet ved paneldebatten, der fik folk op af stolene. Efter debatten stod det klart, at vi kun lige er begyndt på en lang rejse, når man taler bæredygtighed i de små og mellemstore virksomheder i byggebranchen.

LÆS OGSÅ: Bygge-viden gavner din bundlinje, mester !

- Bæredygtighed skal i højere grad være en del af den daglige praksis på landets byggepladser, men hvordan kommer vi dertil? Det er en kæmpe udfordring, som vi alle sammen har et ansvar for at løse, for vi kan ikke bare overlade det til håndværkeren selv, siger Britta Stenholt, CEO i STARK Danmark, der med denne debat tager nogle af de første skridt på dén rejse.

Klemt i administrationsarbejde
STARK var værter ved det velbesøgte debatarrangement og havde budt op til debatten på baggrund af den undersøgelse, byggemarkedskæden gennemførte i september blandt sine kunder. Den viste, at mange af håndværkerne mangler viden på området og finder det for krævende at bygge bæredygtigt. Det gav STARK anledning til at invitere de forskellige parter ind og diskutere emnet på Building Green.

- Hvis vi vil bæredygtighed, skal vi alle sammen tage mere ansvar. Vi skal gøre det mere tilgængeligt for håndværkeren i hverdagen, f.eks. i form af enklere mærkningsordninger, klarere definerede krav i projekterne og enklere dokumentationskrav, så de ikke bliver klemt i for meget administrationsarbejde, siger Britta Stenholt i en opsummerende kommentar efter debatten.

Tvinger tømrermester til skrivebordet
Debatten åbnede med et vidnesbyrd fra tømrermester Jesper Wielandt fra byggevirksomheden Gerner Hansen & Jørgen Petersen. Han berettede om, hvordan et svanemærket byggeri af en børnehave i Søborg er blevet et alt for omfattende administrationsarbejde, som koster ham dyrebar tid væk fra byggepladsen.

Derfra gik debatten livligt og forskellige løsningsforslag kom på bordet, f.eks. om en simpel rød-gul-grøn mærkningsordning eller flere partnerskaber med regionerne, når det kommer til de kommunale byggeprojekter.

Morten Brodde fra FSC Danmark pointerede i debatten, at tilgængelige mærkningsordninger som f.eks. FSC gør det mere enkelt at træffe et bæredygtigt valg, når det kommer træ. Men også hos FSC Danmark erfarer man, at håndværkeren mangler viden på området.
- Vi anerkender, at der mangler viden hos de udførende i byggeriet, og vi er klar til i samarbejde med relevante leverandører og brancheorganisationer at løfte vidensniveauet omkring FSC, siger han.

Alt i alt var der enighed om, at området er svært at gennemskue i dag for en almindelig håndværksmester.

- Jeg er glad for, at vi har fået sat fokus på denne debat sammen med de andre vigtige parter. For hvis vi som samfund ønsker mere bæredygtighed i byggeriet, er der to forudsætninger vi skal have på plads: Vi skal have skabt bedre incitamenter til at bygge bæredygtigt og vi skal have gjort det enklere for håndværkerne at bygge bæredygtigt, siger Britta Stenholt.

DE DELTOG I PANELDEBATTEN:


Paneldebatten, som STARK havde indbudt til bestod af:
• Jesper Wielandt, Tømrermester, Gerner Hansen & Jørgen Petersen
• Morten Brodde, Rådgiver og relation manager, FSC Danmark
• Jakob Næsager, Kommunalpolitiker (C), Teknik og miljø, Kbh’s Kommune
• Simon Stig Gylling, Miljøkonsulent, Dansk Byggeri
• Johnny Lundgren, Roskilde Tekniske Skole
• Niels Bjerrum, Kommunalpolitiker (S), Teknik og miljø, Kbh’s Kommune
• Moderator: Charlie Steenberg fra Steenberg Arkitekter
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078