23948sdkhjf

Mistanke om legionalla fra varmepumpeanlæg

57.000 familier med varmepumpeanlæg er i risiko for at få legionella, lyder det fra Gastech Energi
Varmepumpeanlæg er i stigning, men de rummer en overset risiko for at smitte familien med legionella.
Statens Seruminstitut offentliggjorde forleden nye tal, der viser, at infektionssygdommen legionella er i voldsom stigning.

- Stigningen kan til dels hænge sammen med væksten i varmepumpeanlæg. Flere og flere private husstande har de seneste år valgt varmepumper til opvarmning af brugsvand og centralvarme. Det oplyser Jacob Juhl Andersen fra Gastech Energi i en pressemeddelelse. Gastech Energi servicerer gasfyr og varmepumper hos private og i virksomheder.

Virksomheden vurderer, at der er 57.000 varmepumpeanlæg til varme- og varmtvand i Danmark.
Problemet er, at kun ganske få varmepumper kan opvarme brugsvandet til mere end 50 grader, og den temperatur skaber ideelle betingelser for legionella bakterien, fremhæver Gastecg Energi..

- Det er den tekniske konstruktion, der er problemet. De fleste varmepumper har en vandbeholder med varmt brugsvand, som du tapper af. Med en temperatur under 55 grader kan legionella udvikles, og du får den lige i hovedet, når du åbner for vandhanen, siger Jacob Juul Andersen. Han fortsætter:

- Ofte oplever vores servicefolk en alt for lav vandtemperatur, når de er på servicebesøg.
Husejerne bør bruge den indbyggede elpatron til at varme vandet i beholderen op over 55 grader f.eks. hver 14 dag. Men mange lader være for at spare udgiften til strøm, siger Jacob Juul Andersen..

Han forklarer, at problemet er løst i nye såkaldte gennemstrømningsanlæg. Her løber frisk nyt vand igennem en varmeveksler og bliver først varmet op, når det skal bruges. Anlæggene produceres bl.a. af svenske CTC.

- Denne type anlæg er endnu ikke så udbredt. Skal man have nyt, er et gennemstrømningsanlæg teknologisk mere moderne end en traditionel varmepumpe, oplyser Jacob Juhl Andersen.

- Den eneste ”kur” mod problemet i et traditionelt varmepumpeanlæg er at hæve temperaturen i varmtvandsbeholderen, siger han.

FAKTA OM LEGIONELLA
Legionella smitter ved at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. I Danmark sker smitten ofte i brusebadet.

Legionella bakterier trives bedst i lunkent og stillestående vand. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Idet mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.

For at undgå vækst af Legionella i et vandsystem, er det vigtigt, at det kolde vand er under 20 °C, at det varme vand mindst er 50 °C, og at varmt og koldt vand først blandes, lige når det skal bruges. Vand, der har lange opholdstider ved temperaturer mellem 20 og 50 °C (fx spa-bade), og som kommer i kontakt med mennesker, skal behandles med stoffer (biocider), der hindrer vækst af bakterier.
Kilde: Statens Serum Institut

Læs mere om legionella her



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172