23948sdkhjf

Hemmelig hjælper for rumænsk politi får nej til erstatning

Latsvognschauffør stjal entreprenørmaskiner i Danmark på foranledning af rumænske politi.

201 døgns varetægtsfængsling skal ikke udløse erstatning til en rumænsk mand, selv om han senere blev frifundet for de forbrydelser, han var indespærret for at have begået.

Det har Retten i Holstebro afgjort i en dom onsdag formiddag i en usædvanlig sag.

Hovedpersonen er en lastvognschauffør, der i hemmelighed samarbejdede med sit hjemlands politi på dansk grund.

I november og december 2013 deltog han først i tyveriet af tre entreprenørmaskiner fra Scantruck i Skive og dernæst i kuppet mod virksomheden Nicolaisen & Larsen A/S i Ulfborg, som mistede seks teleskoplæssere.

Kort efter det sidste tyveri blev den 49-årige mand anholdt af politifolk på en rasteplads nær Bremen. Han fortalte, at han havde begået tyverierne efter aftale med det rumænske politi. Han skulle infiltrere mafiagrupper og på den måde afsløre dem.

Men danske myndigheder var ikke orienteret om den hemmelige efterforskning, og anklagemyndigheden besluttede at tiltale ham for tyveri af maskinerne, som havde en samlet værdi af cirka fire millioner kroner.

Imidlertid blev den 49-årige frifundet af både Retten i Holstebro og af Vestre Landsret - med en begrundelse om, at han jo havde været i god tro, idet han samarbejdede med det rumænske politi og havde fået en garanti om, at han ikke ville blive straffet.

Men i efterspillet om erstatning for de mange dages varetægtsfængsling møder han ikke længere den store forståelse hos domstolene, viser det sig onsdag.

Anklagemyndigheden frifindes for hans krav om 177.200 kroner. Han var selv årsag til, at han blev varetægtsfængslet, mener dommeren. Den 49-årige deltog i tyverierne "uden at sikre sig, at han handlede med accept af de danske myndigheder", står der i begrundelsen.

Her kan man også læse, at hans opførsel er i strid med de danske regler om agentvirksomhed.

Dommeren i Holstebro har ikke hørt manden selv forklare sig. Han dukkede ikke op til et retsmøde forleden. Han ringede til sin advokat og fortalte, at han ikke havde råd til at komme til Danmark.

Da pressen begyndte at skrive om sagen i foråret 2016, tog Justitsministeriet og Udenrigsministeriet affære. Den rumænske ambassadør i Danmark, Viorel Ardeleanu, blev indkaldt til en opsang.

Beskeden var, at "samarbejde om bekæmpelse af international kriminalitet skal foregå inden for gældende retlige rammer", står der i et notat fra Udenrigsministeriet.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078