23948sdkhjf

Kigger du efter nyt job: Skriv den perfekte jobansøgning

HR ekspert fra Danfoss forklarer, hvordan du undgår nogle af de mest åbenlyse fejl, når du vil nå drømmejobbet.
Virksomhederne skriger efter arbejdskraft, men alligevel er konkurrencen om det rigtige job stor.

Derfor er det stadigt vigtigt, at jobansøgerne gør sig umage, når de prøver at komme gennem nåleøjet, der kan føre dem videre til en jobsamtale.

Men hvad er det, der får rekrutteringsafdelingen i en af Danmarks største virksomheder til at lægge en ansøgning nederst i bunken eller nærlæse en anden og lægge den øverst.

Alt foregår via nettet
- Det er stort set slut med skriftlige jobansøgninger. Vi får henvendelserne via vores netside, og det første vi gør er at gennemgå det CV, som ansøgerne sender med. Vi ser på om det er struktureret og indeholder oplysningerne på en velordnet måde, forklarer Bettina Jørgensen fra Danfoss.

Hun er direktør i koncernens nordiske rekrutteringsafdeling, som alene i Danmark årligt står for ansættelse af omkring 160 medarbejdere i funktionærstillinger.


Nye tendenser

Der er to helt nye tendenser ved jobsøgning, som Danfoss afdelingen kan se lige nu:

Der er en trend i, at nogle af de yngre ansøgere vedlægger en lille video, der bare er lavet med en mobiltelefon. Der fortæller de lidt om sig selv og hvorfor de gerne vil have jobbet. Det er en fin mulighed for at få et indtryk af personen bag det faktuelle, hvis ansøgeren kan begrænse sig til et godt minut.

Den anden tendens er at folk selv henviser til deres profil på LinkedIn. Det er godt, for den ser rekrutterings- afdelingen alligevel altid på.
Dertil kommer chefstillinger og de mange jobs på timelønsområdet.

Undgå at lave huller
Så med 20 til 50 ansøgninger per job, er det et stort antal oplysninger, Bettina Jørgensen gennemgår i løbet af et år.

- Vi lægger mærke til om CV'et er præcist, indeholder datoer, årstal og tidligere stillinger. Og så om der er huller i tidslinjen. Hvis der mangler et helt eller et halvt år, så skriv at man har haft orlov, været på interrail eller hvad det nu er. For vi opdager det alligevel og spørger ind til det, hvis man kommer videre, lyder hendes råd.

De erfarne øjne leder også efter fakta om konkrete resultater. Har man været sælger, må det gerne udbygges med et par ord om, hvad man har præsteret. At man for eksempel fordoblede salget.

- Men vi går ikke kun efter succeser. Man kan godt skrive om et mål, som man ikke helt formåede at nå - men at det var en lærerig erfaring, som man byggede videre på, forklarer Bettina Jørgensen.

Nøgleindgangen til jobbet er altså CV'et, som skal passe til den stilling man søger. Så der er plads til variation og kreativitet.


Bettina Jørgensen's fem gode råd:

CV'er er kernen i ansøgningen - vær omhyggelig og få alle fakta med.

Undgå huller i tidslinjen over tidlige jobs

Vedlæg referencer, eksamensbeviser og et vellignende foto.

Brug de første 4-5 linjer til at skrive hvorfor du vil have netop dette job

Spar på ordene om eksempelvis private oplysninger, når det ikke er relevant.
Vis din motivation
- Vi bliver altid lidt triste, når vi kan se, at en ansøger bare har brugt en eller anden formular fra internettet til at fremstille deres CV. Vi vil helst kunne se entusiasme og motivation.

- For eksempel er det fint at indlede med fire-fem linjer om, hvorfor man gerne vil have netop det job Danfoss, som man søger. Og vi ser selvfølgeligt også efter den personlighed, vi kan fornemme, når man læser mellem linjerne. Er det en stilling som bogholder, skal teksten være velordnet, korrekt og omhyggelig. Men er det et job i marketing eller kommunikation, er der plads til at vise lidt grafisk eller sproglig kreativitet. Det hele skal passe sammen med det, man gerne vil, forklarer rekrutteringsdirektøren.

Som de fleste store og større virksomheder forventer Danfoss også, at ansøgere vedlægger referencer og eksamenspapirer.

Og tidligere arbejdsgivere får altid et telefonopkald, men først efter at ansøger er informeret om, at det vil ske.


Læs mere om: job
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107