23948sdkhjf

Polske håndværkere på ”tålt ophold”

Høj byggeaktivitet i Polen trækker polske håndværkere hjem efter de har været på ”tålt ophold” i Danmark
Alt efter hvilke briller man ser igennem og hvilke fordomme man eventuelt måtte have, så er det et faktum, at de polske håndværkere i større eller mindre grad har været på ”tålt ophold” i Danmark.

Det er imidlertid også et faktum, at den voldsomme stigning i byggeaktiviteten herhjemme aldrig kunne have bevaret farten uden de polske håndværkere. Da hjulene for alvor begyndte at rulle, kunne den verdensberømte danske arbejdsmarkedsmodel ikke stå distancen. Det blev meget hurtigt nærmest umuligt at rekruttere kvalificeret arbejdskraft og uden de polske håndværkere ville opsvinget formentlig have tabt pusten.

Men selv på trods af den kendsgerning, så er der stadig mange, som er stivnet i en forestilling om, at det danske arbejdsmarked er for danskere og at de polske håndværker bare skal se at komme hjem.

Lige nu ville det være et katastrofe, hvis de polske håndværkere pakkede værktøjskasserne og tog hjem til Polen. Der ville simpelthen mangler hænder på byggepladserne herhjemme.

Og lige nu mangler der faktisk også håndværkere i Polen i en sådan grad, at den polske ambassadør i Danmark er i fuld gang med at overtale nogle af de 40.000 polakker i Danmark til at tage hjem.

Derfor gælder det om at holde ekstra godt fast på de polsk håndværkere, hvis den danske byggebranche vil have fuldt udbytte af opsvinget.

Og både arbejdsgivernes og arbejdstagernes organisationer har pligt til at sørge for. at det sker på overenskomstmæssige vilkår.

Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078