23948sdkhjf

Fem nye IT-rollemodeller i byggeriet

Stadig flere virksomheder i byggeriet får fordele af effektive IT-værktøjer. Her er de bedste virksomheder
Mester Tidende har sammen med Licitationen-Byggeriets Dagblad igen i år fundet frem til fem håndværks- og entreprenørvirksomheder, som har gjort en særlig målrettet indsats for at implementere effektive it-værktøjer – og som samtidig har haft succes med det.
Kåringen falder i fem kategorier, som alle afspejler vigtige discipliner i byggeprocessen. Vinderne er:

• Tilbudsgivning: Finn A. Christensen A/S (FAC), Frederikshavn
• Planlægning: El-Service ApS, Ballerup
• Udførelse: JN Entreprise ApS, Grindsted
• Aflevering: Sejer Pedersen A/S, Vildbjerg
• Administration: TL-Byg A/S, Aalborg


- De fem vindere har det til fælles, at de har en strategisk og målrettet, men samtidig også pragmatisk tilgang til implementering af it-værktøjer, forklarer chefredaktør Klaus Tøttrup, Mester Tidende.
- Hele 46 virksomheder har deltaget i konkurrencen og det har været noget af en opgave for dommerpanelet at udvælge de bedste, fordi mange af de deltagende virksomheder virkelig har formået at opnå effektivitetsgevinster ved brug af it-værktøjer, forklarer han.

De fem vinder-virksomheder er udvalgt af et dommerpanel som består af direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut/Byggeri, branchechef Steen Hoeck Klausen, Arbejdsgiverne, direktør Martin Profit Jakobsen, Basit samt chefredaktør Klaus Tøttrup, Mester Tidende.

Investeringer i IT stiger
Ifølge direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, efterspørger Dansk Byggeris medlemmer stadig standard it-værktøjer, som bl.a. tidsregistrerings- og kvalitetssikringsværktøjer. Men også it-værktøjer, som kan sikre sammenhæng mellem virksomhedernes forskellige it-værktøjer, og it-værktøjer, som kan løse meget specifikke opgaver, er der marked for.
- It-værktøjer er midlet ikke målet, fremhæver Michael H. Nielsen og oplyser, at den it-analyse, som Dansk Byggeri netop har gennemført i samarbejde med Byggeriets uvildige it-rådgiver Basit bl.a. viser, at bygge- og anlægsbranchen for alvor rykker med it-investeringer.

- Over halvdelen af (54 procent) af de adspurgte har således investeret i it-værktøjer indenfor det seneste år. Det er en stigning på 20 procentpoint sammenlignet med den tilsvarende IT-analyse fra 2013, understreger han.
Direktør Martin Profit Jakobsen fra byggeriets uvildige it-rådgivningsfirma Basit fremhæver, at it-modenheden blandt byggeriets virksomheder er steget markant de senere år.
- De fleste af de virksomheder, som har deltaget i konkurrencen er således ikke blot IT-modne indenfor én kategori, men flere, og mange af virksomhederne har investeret i it-værktøjer, som i den grad gør det muligt at styre forretningen i hverdagen, siger Martin Profit Jakobsen og tilføjer, at byggeriet for alvor har taget de mobile platforme til sig og i takt med udbredelsen af de mobile platforme stiger anvendelsen af it-værktøj som så at sige binder kontoret sammen med byggepladsen og effektiviserer byggeprocessen.

IT i værktøjskassen
For Mester Tidende Licitationen-Byggeriets Dagblad er it-modenhedskonkurrencen, som i år holdes for fjerde gang, sat i søen for at finde frem til rollemodeller, som kan være med til at inspirere andre virksomheder til at tage fat på implementeringen af effektive it-værktøjer.

- Sat på spidsen, kan man siger, at hvis en virksomhed oplever, at det altid er de andre virksomheder, der løber med de gode opgave, så er det måske fordi konkurrenterne har optimeret forretningen og fået nye, effektive it-værktøjer i værktøjskassen

Selvom der er rigtig mange opgaver for tiden, så er konkurrencen om de gode opgaver stadig benhård.
Derfor er det vigtigt, at mestre og entreprenører har et godt produktionsapparat fra tilbudsgivning til aflevering. Og her spiller gode it-værktøjer en afgørende rolle. I stedet for kun at konkurrere på ”at slå søm i”, så er det vigtigt også at kunne konkurrere, når det gælder for eksempel effektiv kalkulation, planlægning og administration, siger chefredaktør Klaus Tøttrup, Mester Tidende.


DET SIGER DOMMERPANELT OM VINDERNE:
Ikke mindre end 46 virksomheder deltog i året it-modenhedskonkurrence. Efter en grundig evaluering i dommerpanelet er valget faldet på følgende fem virksomheder, hvorom dommerpanelet udtaler:

Tilbudsgivning: Finn A. Christensen A/S (FAC), Frederikshavn
Finn A. Christensen A/S er it-moden på en lang række punkter og har optimeret it-værktøjerne gennem en årrække. Virksomheden har en strategisk tilgang til IT-værktøjer, og tænker dem tæt sammen med alle arbejdsprocesser.

Planlægning: El-Service ApS, Ballerup
El-Service ApS bruger it-værktøjer i størstedelen af firmaets arbejdsprocesser. Samarbejdsformen i virksomheden er blevet smartere. Både på kontoret, hos håndværkerne ude i marken og hos projektlederne. Alle firmaets it-værktøjer er web-baserede. Det betyder, at driften er overladt til professionelle, og at alle værktøjerne kan tilgås på farten – så længe man bare har adgang til internettet.

Udførelse: JN Entreprise ApS, Grindsted
JN Entreprise ApS viser, at selv mindre virksomheder, kan indkøbe og implementere it-værktøjer til den komplette sagsstyring; fra sagens start til slut. JN Entreprise kan grundlæggende blive nomineret i alle kategorierne, da firmaets it-værktøjskasse er fuldt udrustet. Løsningerne er standard it-værktøjer, der kan købes som en serviceydelse uden at købe egen server.

Aflevering: Sejer Pedersen A/S, Vildbjerg
Sejer Pedersen A/S udnytter it-værktøjerne til at holde tættere styr på sagerne. Med den tætte entrepriseopfølgning sikres, at der i dag sker færre fejl end for 3 år siden, og at flere sager overholder budgetterne.

Administration: TL-Byg A/S, Aalborg
TL-Byg A/S er med brug af it-værktøjer vokset markant og struktureret de seneste tre år. It-værktøjerne er godt implementeret i hele virksomheden og danner grundlag for en stram og ensartet styrin, over hele linjen. Mange af de tidligere papirprocesser er blevet erstattet med af it-løsninger, som har gjort det nemmere for alle.


Prisoverrækkelser på it-messe
Licitationen-Byggeriets Dagblad og Mester Tidende samt en række kendte ansigter i byggeriet overrækker diplomer og præmier til de fem it-rollemodeller på Dansk Byggeris it-messe næste år.
Dansk Byggeris it-messe holdes i på DTI i Taastrup den 6. februar og på DTI i Aarhus den 7. februar. Her kan du møde mere 25 af de bedste it-leverandører til byggeriet. Læs mere på danskbyggeri/it-messe


FEM VIGTIGE BYGGEDISCIPLINER


Konkurrencen om at blive Danmarks mest IT-parate er delt op i fem af de vigtigste discipliner i forhold til en byggesag:

Tilbudsgivning:
IT hjælper med en struktureret tilbudsproces, så der beregnes flere mere præcise tilbud, som sikrer, at der kun fremsendes tilbud, som virksomheden efterfølgende faktisk kan levere og tjene penge på.

Planlægning:

IT- værktøjer til planlægning skal favne hele virksomhedens produktion, fra kontor til byggepladserne og servicebilen. Det handler om at flytte de knappe ressourcer så de arbejder på de rigtige opgaver.

Udførelse:

IT-værktøjer kan blandt andet hjælpe med at styre en effektiv byggeproces, effektive byggemøde og effektiv økonomistyring med overblik over byggebudget, omkostninger til lønninger og lignende.

Aflevering:
Afleverings-værktøjer sikrer struktureret aflevering af det færdige arbejde og kvalitetssikring En ensartet arbejdsproces er med til at fastholde en effektiv arbejdsgang, som kan styres fra sag til sag.

Administration:

Administrations-værktøjerne skal i bund og grund styre økonomien i sagerne, på tværs af sagerne og i virksomheden som helhed. Værktøjerne dækker f.eks. økonomisk sagsstyring, finansbilag og løn.

Artiklen er en del af temaet IT-værktøj.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078