23948sdkhjf

Hold bygningerne sunde med sensorer og pc

Med trådløse sensorer og en pc kan teknikentreprenør aflæse en bygnings tilstand på ganske få timer
At kunne stille en diagnose hurtigt og præcist er afgørende, inden man påbegynder en behandling, der både er effektiv og giver de ønskede resultater.

Det ved man i sundhedssektoren, hvor man i mange år har udviklet og anvendt avancerede løsninger til fjerndiagnose af patienter. For at spare tid og undgå unødvendig transport, kan man overvåge og aflæse hjerterytmer og andre fysiske tilstande via sensorer, der opsamler data fra patienten og via en bærbar enhed sender relevante data til kontrolcentret på sygehuset. Her kan lægen sidde med andre eksperter omkring sig, finde dokumentation og ved hjælp af teknologi stille præcise diagnoser og foreslå behandling.

Transportabel løsning sikrer hurtig diagnose
Nu har teknikgiganten Caverion udviklet et tilsvarende diagnoseværktøj – blot til bygninger. Det transportable koncept hedder Caverion Condition Control og er lige så avanceret, som det er simpelt.
- Ved hjælp af trådløse sensorer, der kobles på bygningen samt en kuffert med en pc og udstyr, der er koblet op på vores centrale overvågningscentral, kan vi aflæse en bygnings tilstand på ganske få timer. Vi analyserer de indkomne data nøjagtig som ved de permanente bygningsløsninger, og kan præsentere bygningsejeren for en række konkrete anbefalinger inden for ganske kort tid, siger salgsdirektør Bent Ole Jonsen fra Caverions danske Service-division.

Stort referencemateriale giver præcist billede
Den internationale teknikentreprenør har erfaring med drift og vedligehold af flere end 30.000 bygninger og industrianlæg i 12 lande. Alene i Danmark er der tegnet over 1.700 serviceaftaler på et endnu større antal bygninger, hvor Caverion varetager forebyggende service af blandt andet køl og ventilation, VVS, ventilation og airconditioning.

Dermed er referencematerialet stort, og anbefalingerne til den enkelte bygningsejer kan gøres endnu mere præcise, end hvis man blot havde den enkelte bygning at forholde sig til.
- Markedet for intelligent bygningsdrift er i hastig stigning. Alene antallet af bygninger, der forsynes med sensorer og indgår i vores ServiFlex-aftaler med forebyggende vedligehold, er stigende. Den nye transportable løsning vil få sat hastigheden yderligere op på denne proces, forudser Bent Ole Jonsen, der også påpeger et andet oplagt anvendelsesområde:

- I forbindelse med ejendomshandler skal der typisk udarbejdes tilstandsrapporter og anden dokumentation, der viser bygningens status, fejl og mangler. Her kan sælger, køber, mægler eller rådgiver hurtigt få objektive data til brug for vurdering og købsmateriale. Investeringen er lille, men værdien er stor for parterne, understreger Bent Ole Jonsen.

Dataindsamling tre timer efter udrykning
Han kan især mærke interessen for at få en hurtig anbefaling af forbedringspotentialet. De permanente løsninger på markedet er gode og valide, men kræver som følge af større kompleksitet en vis indgriben i bygningens eksisterende teknologi. Det behøver man altså ikke med Caverion Condition Control.

- Tid er penge, og for hver måned der går, før en bygningsejer kan komme i gang med at reducere energiforbruget, smides der bogstaveligt talt unødvendige penge ud af vinduet. Med den digitale løsning går det stærkt fra tanke til handling, hvis man gerne vil have afdækket potentialet for optimering af bygningsdriften, påpeger Bent Ole Jonsen.

Det er Caverions erfaring, at en teknisk gennemgang af en bygnings energiforbrug typisk vil påvise besparelser på mellem 10-30% allerede i det første år, og at tilbagebetalingstiden på energiinvesteringer (Return on Investment) er mellem 6-18 måneder alt afhængig af valgt investerings- og vedligeholdelsesplan.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08