23948sdkhjf

Nye formaldehyd-regler stiller krav til danske virksomheder

De føderale amerikanske myndigheder har strammet reglerne for, hvor meget formaldehyd produkter indeholdende træbaserede pladematerialer må afgive. Reglerne gælder både produkter, der er produceret i USA og importerede produkter.

Få mere at vide

TMI afholder orienteringsmøde den 27. februar 2018.

Her kan du blive klogere på reglerne om formaldehyd

Baggrunden er, at myndighederne ønsker at sikre, at forbrugerne i mindre grad udsættes for formaldehyd, da formaldehyd er et skadeligt stof, som i større mængder kan give allergi og øge risikoen for kræft. 

De nye regler gælder for spånplader, krydsfiner og MDF-plader inkl. HDF.

Nye regler har betydning for mange danske virksomheder

- Ændringen er en helt klar stramning og vil have betydning for mange danske virksomheder, der eksporterer til det amerikanske marked, og som ikke tidligere har skullet opfylde de californiske CARB 2-krav. De nye amerikanske krav er strengere end de tilsvarende europæiske krav til grænseværdier, dokumentation og sporbarhed, forklarer teknisk rådgiver fra kontrolorganisationen Furn-tech, Kjeld Bülow.

Størstedelen af formaldehyd i vores omgivelser stammer fra lim, der bruges i produktion af plader til bl.a. møbler og byggeri. Der er regler på internationalt, europæisk og dansk niveau for, hvor meget formaldehyd et produkt må afgive. 

En skærpelse af Californiens CARB 2-regler

De nye regler er en udbredelse af Californiens gældende CARB 2-krav til resten af USA, og de føderale regler træder i princippet i kraft allerede i år nemlig den 12. december 2017. Og virksomhederne skal i gang nu med at sikre sig, at deres produktion kan leve op til kravene om både mærkning, grænseværdier og dokumentation. Det gælder naturligvis virksomheder, som producerer pladerne, og fx møbelproducenter, som skal forvisse sig om, at deres leverandører af træbaserede pladematerieler opfylder kravene, og at de er godkendt til at levere til USA. 

- Det gælder også, hvis underleverandøren ligger i Kina, Vietnam eller Polen. Så virksomhederne skal til at stille krav til deres leverandører af træbaserede pladematerieler og sikre sig, at deres produktion lever op til kravene på det amerikanske marked, siger Kjeld Bülow. 

Alle omfattede træbaserede pladematerialer skal fra ikrafttrædelsesdatoen være godkendt af en tredjeparts-certifikator (TPC’er), som skal sikre, at produkterne løbende opfylder de nye EPA TSCA Title VI-krav. Selve formaldehydkravene er de samme som CARB 2, men det føderale godkendelsessystem er anderledes, idet alle TPC'er skal være føderalt godkendt; det er ikke nok at være CARB-godkendt.

Krav om tydelig mærkning

Sammensatte træprodukter, der sælges, leveres, udbydes til salg, fremstilles eller importeres i USA, skal fra ikrafttrædelsesdatoen være mærket, så det er tydeligt, at de lever op til EPA TSCA VI-standarden.

- Det vil sige, at tolderne skal tjekke, om varerne er registreret, og om dokumentationen er i orden. Og er de ikke det, får varerne slet ikke lov til at komme ind i landet. Det er en klar stramning i forhold til de californiske regler, siger Kjeld Bülow. 

Fra december 2018 bliver proceduren yderligere skærpet, så alle produkter, som indeholder træbaserede pladematerialer, skal præregistreres inden ankomsthavnen i USA. 

Nye regler undervejs i Frankrig og Kina

Kina og Frankrig er også på vej med nye regler for formaldehyd-indholdet i produkter på deres markeder. De franske myndigheder har sendt et forslag til nye formaldehydregler i høring, som har affødt negative kommentarer fra en række lande og organisationer - herunder fra EFIC, den europæiske møbelorganisation.

- Vi har også fra Træ- og Møbelindustrien protesteret blandt andet, fordi de foreslåede franske regler stiller krav om prøvning på produktniveau i stedet for på komponentniveau. Og at vi mener, at der er behov for en fælles europæisk ramme for håndtering af formaldehyd i stedet for nationale særregler i potentielt samtlige EU-lande, siger Flemming Larsen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien. 

I Kina har myndighederne fremlagt et forslag om nye regler for formaldehyd. Reglerne og bl.a. prøvningsmetoderne adskiller sig på mange måder fra gældende praksis og er blevet drøftet og kritiseret i WTO. Forslaget til de nye, kinesiske regler bliver indtil videre drøftet i teknisk regi.

Grænseværdierne i de nye amerikanske regler

Grænseværdierne for formaldehyd varierer efter forskellige typer produkter:
Obs: Betegnelserne er meget brede; hardwood plywood dækker alt krydsfiner og MDF inkluderer også HDF.

  • Hardwood Plywood – veneer core - 0.05 ppm of formaldehyde

  • Hardwood Plywood – composite core - 0.05 ppm of formaldehyde

  • Medium-Density Fiberboard - 0.11 ppm of formaledehyde

  • Thin Medium-Density Fiberboard - 0.13 ppm of formaldehyde

  • Particleboard - 0.09 ppm of formaldehyde

Kilde: TMI - Træ- og Møbelindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189