23948sdkhjf

Regeringen vil sende flere offentlige opgaver i udbud

Udviklingen er gået i stå, så nu forbereder regeringen en plan for, hvordan flere opgaver kan sendes i udbud ved brug af måltal.
Udviklingen i konkurrenceudsættelsen af offentlige opgaver er stort set gået i stå, viser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens årlige analyse "Status for offentlig konkurrence".

I 2016 konkurrenceudsatte det offentlige opgaver for 103 milliarder kroner.

Men det ville rent faktisk have været muligt at sende for hele 400 milliarder opgaver videre i frit udbud. Det svarer til en konkurrenceudsættelsesgrad på 25,8 procent mod 25,6 procent året før.

Udspil næste år
- Vi skal styrke konkurrencen om offentlige opgaver. Det giver rigtig god mening at se, om der er nogen, der kan levere bedre løsninger end de løsninger, som kommuner, regioner og staten har i dag. Derfor vil regeringen i 2018 komme med et udspil, der skal sikre endnu mere konkurrence om offentlige opgaver, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

- Konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver vil skabe bedre løsninger i den offentlige sektor og bidrage til at hæve produktiviteten. Samtidig vil det styrke dansk erhvervsliv, mener ministeren.

I 2016 udbød kommunerne opgaver for 62 milliarder kroner svarende til at knap 27 procent af opgaverne blev udsat for konkurrence fra private.

Store forskelle
Men der er meget store forskelle på, hvor meget kommunerne sender ud i konkurrence.

Gribskov Kommune konkurrenceudsatte over halvdelen af deres opgaver i 2016, mens de 10 kommuner, der udsætter mindst, til sammenligning kun opnår en andel på cirka 20 pct.

Det viser ifølge ministeren, at der i mange kommuner er et betydeligt potentiale for at opnå en bedre opgaveløsning ved at lægge flere opgaver ud i åben konkurrence.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083