23948sdkhjf

Bland dig uden om svendenes kost og motion, mester !

Se hvad medarbejdere siger om deres private sager som rygning, kost, motion, ovevægt, alkohol og søvn.
Træning i arbejdstiden, frugtordning, apps til at forbedre søvnen, særlig kost og rygestopkurser.

Det vrimler med sundhedsfremmende tilbud for de ansatte på de danske arbejdspladser. Vel at mærke tilbud, som arbejdsgiverne står bag.

Men en undersøgelse foretaget af Wilke for Avisen.dk, hvor 1058 danskere har svaret, viser, at ikke alle synes, at chefen må blande sig i ting, der rækker udover arbejdstiden.

67 procent siger nej til, at arbejdsgivere må blande sig generelt. 23 procent mener, det er i orden.

Claus Kjeldsen, administrerende direktør for Instituttet for Fremtidsforskning, kalder det en stigende tendens, at arbejdsgiver blander sig mere end før i de ansattes privatliv.

- Vi vil se det her som en større tendens. Det arbejde, der bliver mere af i fremtiden, det kræver mennesker, der er i fysisk og psykisk balance, siger Claus Kjeldsen til Avisen.dk.

I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgte enkeltvis til forhold som rygning, kostvaner, motion, søvn og alkoholvaner - og der fordeler de sig mere spredt.

Ifølge undersøgelsen må man som arbejdsgiver godt blande sig i alkoholvaner - men ikke i søvn, kost og motion, der rækker udover arbejdstiden.

Må chefen blande sig

Alkoholvaner: nej - 24,5 procent - ja - 53,9 procent
Kostvaner: nej - 69,3 procent - ja - 10,2 procent
Overvægt: nej - 63,1 procent - ja - 22,7 procent
Rygning: nej - 43,9 procent - ja - 36,4 procent
Motionsvaner: nej - 59,4 procent - ja - 15,8 procent
Søvn: nej - 55,8 procent - ja - 18,7 procent

Kilde: Wilke, 1058 respondenter.
Det handler om, hvorvidt de forskellige ting påvirker ens adfærd på arbejdet, peger Claus Kjeldsen på. For eksempel har overvægt eller hvordan du spiser ikke en direkte indflydelse på arbejdet, mener han:

- Alkoholmisbrug kan have en direkte påvirkning på din adfærd. Og så er det et problem, siger han.

Flere virksomheder arbejder med diverse tiltag for deres medarbejdere. Én af dem er sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, der har indført obligatorisk træning i arbejdstiden for deres pleje- og rengøringspersonale i kommunen.

Det betyder, at et plejehjem for eksempel har styrketræning tre gange om ugen i 20-30 minutter med de ansatte, som fokuserer på særlige muskelgrupper.

Det skal i sidste ende gøre arbejdet lettere for dem og modvirke nedslidning, fortæller rådgivningschef i Arbejdsmiljø København, Jan Heiberg Johansen.

- Det er vigtigt at understrege, at det handler ikke om, om man er klar til badesæsonen eller har en sund BMI. Det handler om, at du kan varetage dit arbejde. Vi gør det for at forebygge nedslidning, siger Jan Heiberg Johansen til Avisen.dk.
Særligt plejepersonale har mange løft, rul og ned og sidde på hug - altså ting der kan være hårdt for knæ, ryg og arme, hvis man gør det forkert eller for meget over en lang årrække.

Derfor er planen også, at Arbejdsmiljø København skal udfolde det til alle 6000 medarbejdere inden for pleje og rengøring i kommunen i løbet af de kommende år.

- Når vi gør det obligatorisk, er det, fordi vi vil have alle med til at træne. Al erfaring viser, at hvis det var et frivilligt tilbud, ville vi ikke få alle med. På den måde handler det også om at forebygge ulighed i sundhed, siger Jan Heiberg Johansen.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156