23948sdkhjf

Ændrede personlighed efter stød: Murerarbejdsmand får erstatning

Ny landsretsdom øger muligheden for at få dækket senfølger efter el-ulykker - dem har det hidtil været svært at få anerkendt

De fleste er udmærket klar over, at et elektrisk stød kan være dræbende. Hvad de færreste nok ved, er, at et strømstød kan forandre menneskers personlighed.

Men det er nu slået fast i en dom ved Østre Landsret, skriver Fagbladet 3F.

Dermed er der nu udsigt til, at en murerarbejdsmand får erstatning for de ændringer, en el-ulykke har forårsaget ved hans psyke.

Dommen kan desuden være en hjælp til andre, som får elektrisk stød. Hidtil har det været svært at få respekteret og anerkendt senfølger af el-ulykker. Murerarbejdsmanden kom til skade for over 12 år siden på en byggeplads i Nordsjælland, hvor han tog fat i en murerhejs, der var elektrisk overgang i. Han fik stød og følte, at han blev blæst fem meter bagud.

Selve ulykken gav ham nogle fysiske kvæstelser. Men de største konsekvenser ved ulykken er kommet snigende efterfølgende, for manden er blevet en helt anden.

Kortere lunte
Han fortalte i retten om, at hans lunte er 10 gange kortere end før. Han er opfarende og glemmer ting. Han plages af træthed. Flere forhold til kvinder er gået i stykker på grund af hans forandrede væsen.

Murerarbejdsmanden, der i dag er 51 år, har ikke været i arbejde siden ulykken, selv om han - forgæves - har forsøgt flere gange.

Myndighederne har for længe siden tilkendt ham erstatning for de fysiske mén af ulykken, men de har holdt fast i, at han ikke skulle have dækning for de psykiske følger.

Derfor lagde 3F sag an mod Ankestyrelsen. Her tabte forbundet i første omgang i retten i Hillerød.

Der er en sammenhæng
Men nu har Østre Landsret altså, ifølge Fagbladet 3F, ændret dommen. Landsretsdommerne godkender, at der kan være en sammenhæng mellem el-ulykken og den forandrede personlighed.

Ankestyrelsen skal anerkende, at den markante personlighedsforandring, som murerarbejdsmanden udviklede efter arbejdsulykken, er delvist dækningsberettiget efter arbejdsskadesikringsloven, forlanger Østre Landsret.

Myndighederne skal nu bedømme, hvor meget murerarbejdsmanden skal have i erstatning for følgerne på psyken. Alt i alt kan der komme til at gå 13 år fra ulykken fandt sted, til han får en afslutning på sagen.
rg

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.343