23948sdkhjf

Flere kvinder tager lastbilkørekort

Kvinder udgør en uudnyttet ressource i forhold til at reducere chaufførmangelen i Danmark

Flere og flere kvinder tager kørekort til lastbil. Hos Dekra Danmark, der hvert år uddanner op mod 40.000 chauffører, tog 25 procent flere kvinder i 2017 kørekort til lastbil i forhold til 2016.

- Kvindernes andel er stadig lav, men kan vi fastholde stigningen og få endnu flere kvinder bag rattet på landevejen i de kommende år, har det interessante perspektiver for udviklingen i transportbranchen. Kvinder udgør en uudnyttet ressource i forhold til at få flere godschauffører på landevejen, og som branche har vi en klar interesse i at gøre chaufførerhvervet mere attraktivt for kvinder, siger koncerndirektør i Dekra Danmark, Peter Laursen.

Ifølge brancheforeningen ATL og 3F vil Danmark i de kommende år mangle 2.500 chauffører, hvis ikke transportsektoren bliver bedre til at sikre uddannelse af nye chauffører.

Jeanette kører svinetransport
En af de nye kvindelige lastbilchauffører er 29-årige Jeanette Gadekær Nielsen fra Hjørring. Hun har taget lastbilkørekort med jobgaranti hos Dekra og har fået job som chauffør hos Jysk Transportservice, hvor hun kører svinetransport.

- Jeg var plastmager, men fik en arbejdsskade, der gjorde, at jeg ikke længere kunne have et hårdt fysisk arbejde i en produktion. Jeg stoppede og blev ledig og fik så gennem min fagforening lastbilkørekort med jobgaranti hos Dekra. Det har jeg ønsket længe. Jeg er oprindelig uddannet landmand og har altid interesseret mig for store køretøjer, fortæller Jeanette Gadekær Nielsen.

Hun var en af to kvinder på holdet, da hun tog kørekort til lastbil.

- Jeg er meget glad for, at jeg tog springet, og min vognmand har taget godt imod mig. I starten var det da lidt skræmmende at køre så stort et køretøj med dyr ombord. En svinetransport er mere levende på vejen end mange andre lastbiler, fordi dyrene bevæger sig, så vi skal køre så pænt, som vi overhovedet kan. Og faktisk pænere.

Flere kvinder på vej
Jeanette Gadekær Nielsen er foreløbig den eneste kvindelige lastbilchauffør hos Jysk Transportservice, men direktør Ole Jensen er sikker på, at der i fremtiden vil sidde flere kvinder bag rattet i virksomhedens lastbiler.

- I det omfang der er egnede kandidater, vil vi gerne ansætte flere kvinder. Min fornemmelse er da også, at der er mange flere kompetente kvinder udover Jeanette. De skal bare gøres opmærksomme på, at de har gode jobmuligheder i transportsektoren, siger Ole Jensen.

Vigtige erfaringer
Ifølge Peter Laursen fra Dekra er det vigtigt for uddannelsen af nye kvindelige chauffører, at branchen lytter til, hvorfor kvinderne tager lastbilkort, og hvad de synes om chaufførjobbet.

- Jo flere kvinder, der tager lastbilkort, jo klogere bliver vi på, hvordan vi som branche kan blive endnu bedre til at tiltrække kvinderne og dermed reducere chaufførmangelen. Hvis der var lige så mange kvindelige lastbilchauffører, som der er mandlige lastbilchauffører, ville vi ret hurtigt komme den udfordring til livs, siger Peter Laursen.

Én procent af de nyuddannede godschauffører i Danmark er ifølge Transporterhvervets Uddannelser kvinder. Kvindernes andel er større inden for bus og befordring af bevægelseshæmmede (eksempelvis flextrafik).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081