23948sdkhjf

Sygefravær: Sådan skal der tælles ved delvis sygemelding

To principielle afgørelser i Højesteret slår fast, hvordan 120 sygedage beregnes, når en funktionær er delvist sygemeldt.
Der har i flere år været usikkerhed om, hvordan man beregner 120 sygedage for en funktionær, der er deltidssygemeldt. Men det retter de to nye afgørelser nu op på,

Hidtil har man anvendt en gennemsnitsmetode, hvor man har regnet et forholdsmæssigt antal fraværstimer for weekender og andre arbejdsfrie dage med under en deltidssygemelding.

Ny opgørelse
Men den gennemsnitsmetode er nu afvist én gang for alle, forklarer advokatfuldmægtig med speciale i ansættelsesret Cecilie de Claville Christiansen fra ADVODAN i Holbæk.

- Er man deltidssygemeldt, er det kun de faktiske fraværstimer, der tæller med. Weekender eller andre arbejdsfrie dage kan ikke længere indgå i beregningen. Efter den nye afgørelse, skal sygefraværet opgøres til eksempelvis 5 dage x 0,5 fraværsdage svarende til 2,5 sygedage, forklarer hun.

Beregningsmetoden for en deltidssygemelding adskiller sig dermed fra en fuldtidssygemelding, hvor praksis viser, at weekender, helligdage og eventuelt andre arbejdsfrie dage netop skal medregnes i opgørelsen af de 120 sygedage, hvor en funktionær er fuldtidssygemeldt.

Højesteret har også slået fast, at man ved opgørelsen af de 120 sygedage kun kan medtage én sygedag pr. dag medarbejderen er syg, uanset om medarbejderen arbejder flere timer end de almindelige 7,4 timer eller arbejder forskudte timer – fx morgen- og aftenarbejde på samme arbejdsplads, forklarer advokatvirksomheden på deres netside.

Arbejdsgiver kan afvise delvis sygemelding
I den anden afgørelse, som også relaterer sig til beregningen af 120 sygedage for en deltidssygemeldt, er Højesteret kommet frem til, at man som arbejdsgiver ikke har pligt til at acceptere en delvis sygemelding fra en medarbejder.

- Som arbejdsgiver må man gerne takke nej til en funktionærs delvise arbejdskraft, selvom det medfører, at funktionæren så fortsat vil være fuldtidssygemeldt. I forhold til beregningen af funktionærens 120 sygedage, er arbejdsgiveren dermed berettiget til at tælle fulde sygedage, hvor medarbejderen modtager løn, med i opgørelsen af de 120 sygedage. Og det gælder altså også, selvom det er arbejdsgiveren selv, der har afvist at benytte funktionærens delvise arbejdskraft, siger Cecilie de Claville Christiansen.

Mange faldgruber
Som arbejdsgiver kan det være rigtig svært at tælles til 120 sygedage, fordi lovgivningen er så kompliceret, som den er, mener Cecilie de Claville Christiansen.

- Jeg vil til enhver tid anbefale arbejdsgivere at få juridisk rådgivning, inden de opsiger en funktionær efter 120-dages reglen. Det er utrolig nemt at komme til at overtræde reglerne, og det kan efterfølgende blive rigtig dyrt, hvis der skal betales godtgørelse for en uretmæssig opsigelse.

Læs mere om afgørelserne på ADVODANs side her .

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14