23948sdkhjf

Konflikt: Hvad gør man, hvis man ikke er medlem af en fagforening

Skal ansatte, der står uden for en fagforening, strejke eller arbejde, hvis konflikten bryder ud i april.
Overenskomstforhandlingerne på det offentlige område er gået i hårdknude. Og hvis parterne ikke når til enighed i forhandlingerne, vil store dele af den offentlige sektor blive ramt af strejke fra den 4. april. Og efterfølgende vil arbejdsgiverne lockoute de ansatte fra den 10. april.

Men hvad gør de medarbejdere, der ikke er medlem af en fagforening i den situation. Skal de også strejke ?

- Nej, hvis medarbejderen ikke medlem af en fagforening, har vedkommende hverken ret eller pligt til at strejke. Det betyder, at han eller hun skal udføre sit arbejde på sædvanlig vis - også selvom alle eller en del af kollegerne strejker. Medarbejderen skal samtidig modtage sin sædvanlige løn fra arbejdsgiveren, forklarer advokatfuldmægtig Anne Fredholm fra ADVODAN Holbæk.

Hun har set på de tre vigtigste spørgsmål, der har betydning for ansatte, som ikke er medlem af en fagforening.

Hun understreger, at det dog er vigtigt, at den ansatte meddeler sin arbejdsgiver, at han eller hun ikke er part i konflikten. Arbejdsgiveren ved nemlig som udgangspunkt ikke, om medarbejderne er medlem af en fagforening eller ej.

- Den ansatte bør derfor gøre arbejdsgiveren opmærksom på, at han eller hun ikke kommer til at være en del af strejken, og at vedkommende stiller sin arbejdskraft til rådighed. Og når kollegerne strejker, kan den ansatte i et vist omfang blive pålagt at udføre andet arbejde end sædvanligt – herunder også konfliktramt arbejde, forklarer hun.

Får løn under lockout
Hvis medarbejderen er ansat på en af de arbejdspladser, der kan blive ramt af en lockout fra den 10. april, hvor arbejdsgiver bruger sin ret til at sende de ansatte hjem uden løn – altså en lockout – er det også vigtigt, at medarbejdere, der ikke er medlem af en fagforening reagerer.

- I den situation skal man gøre din arbejdsgiver opmærksom på, at man ikke er part i konflikten, og at man stiller din arbejdskraft til rådighed. det betyder nemlig at man i så fald har ret til løn som sædvanligt, forklarer ADVODAN specialisten.

Nye regler uanset hvad
Når konflikten på et tidspunkt afsluttes, vil det blive med en ny overenskomst. Enten fordi parterne forliges og indgår en aftale, eller fordi politikerne griber ind og ophøjer et mæglingsforslag til lov. Men hvordan er medarbejderen uden et medlemskab af en fagforening så stillet:

- Hvis en ansat arbejder på et område og i en stilling, som er dækket af en overenskomst, gælder den for vedkommendes ansættelsesforhold uafhængigt af, om den pågældende er medlem af en fagforening eller ej. Resultatet af overenskomstforhandlingerne vil derfor også gælde for de ansatte, som ikke er medlem af en fagforening, understreger advokatfuldmægtig Anne Fredholm fra ADVODAN i Holbæk.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095