23948sdkhjf

Venstre: Flyt 10. klasser ind på landets erhvervsskoler

Der er bred politisk opbakning til, at 10. klasserne skal væk fra folkeskolerne. På skolerne er der skepsis.
Efter mange års elevflugt fra håndværkeruddannelserne vil Venstre flytte de kommunale 10. klasser til erhvervsskolerne. Det skal blandt andet forhindre, at det 10. skoleår bliver et spildår, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

- De private 10. klasser og efterskoler har været rigtig gode til at løfte kvaliteten. Det savner jeg på de kommunale 10. klasser, siger skoleordfører Anni Matthiesen.

Det skal stadig være muligt at vælge en anden ungdomsuddannelse, for eksempel gymnasium, efter det 10. skoleår på en erhvervsskole, og indholdet i 10. klasse skal ikke ændres grundlæggende.

Alligevel håber Venstre, at forslaget vil få flere unge til at vælge en erhvervsskole, fordi de får en tættere tilknytning til den.

For med en ansøgerandel på 18,5 procent sidste år er der langt til den politiske målsætning om, at 30 procent skal vælge en erhvervsskole efter endt grunduddannelse i 2025. Blandt andet derfor støtter S forslaget.

- Eleverne har det meget sjovt i 10. klasse, men de bliver ikke klogere på, hvad erhvervsuddannelserne er. De skal ud og møde folk, der har arbejdstøj på i kantinen, siger erhvervsskoleordfører Mattias Tesfaye (S).

Mens der på erhvervsskolerne er stor begejstring, ser formanden for landsforeningen af 10. klasseskoler, Henning Rasmussen, noget anderledes på det.
- Jeg frygter, at rigtig mange elever ikke vil kunne se sig selv på en erhvervsskole i 10. klasse, siger han.

Hvem der skal drive 10. klasserne fremover, skal der forhandles om, når et analysearbejde i løbet af foråret har kortlagt tilslutningen til erhvervsuddannelserne.

Derfor er undervisningsminister Merete Riisager (LA) også "glad for, at Anni Matthiesen byder ind med forslag" til, hvordan flere unge vil vælge en erhvervsuddannelse, skriver hun.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156