23948sdkhjf

Erhvervslivet støtter flytning af 10. klasse

Ros - men også bekymring - fra virksomhedernes organisationer.
Dansk Erhverv støtter Venstres forslag om at flytte de kommunale 10. klasser til erhvervsskolerne.

- Der er brug for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, og alle gode tiltag, der bidrager til det, hilser vi velkommen, herunder også Venstres tanker, siger Claus Olsen, uddannelseschef i Dansk Erhverv ifølge Ritzau.

En ændring af den kommunale 10. klasse er dog langt fra nok i forhold til de ændringer, der er behov for i grundskolen, mener Dansk Erhverv.

- For os er det afgørende, at det praktiske og anvendelsesorienterede får en langt mere fremtrædende plads i udskolingen. Ikke bare som valgfag, temauger og projekter, men reelt indarbejdes og gives en central placering i den eksisterende og obligatoriske fagrække i skolen, siger Claus Olsen.

Ledere: Brug for ny fremdrift
Også organisationen Lederne mener at tanken er god:

- Der er akut brug for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Derfor er det helt rigtigt set at knytte 10. klasse langt tættere til erhvervsuddannelserne sådan som Venstre foreslår, siger Henrik Bach Mortensen, direktør hos organisationen Lederne.

- Vi har brug for at skabe ny fremdrift i erhvervsuddannelserne. De unge bør vælge erhvervsuddannelser, der peger direkte mod beskæftigelse, iværksætteri og lederjob fremfor at køre omveje gennem 10. klasse og gymnasiet, før de vælger de uddannelser, de skal leve af resten af livet, siger Henrik Bach Mortensen.

Håndværkere bekymrede for tilgangen
Fra håndværkernes arbejdsgiverforening er der også ros til tanken - men den vækker også bekymring for, om de elever, der ikke vælger en 10. klasse, skubbes væk fra de faglige uddannelser:

– Vi er bekymrede for at man samtidigt sender et signal til andre unge, om at hvis de vil have en topuddannelse som håndværker, så skal de gå 10. klasse vejen, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

– Vi har brug for de stærke og målrettede unge i virksomhederne – og de har brug for en erhvervsuddannelse, hvis de eksempelvis vil kunne starte nye virksomheder, der kan være med til at beskæftige de – desværre alt for mange unge – der rutinemæssigt fortsætter i gymnasiet uden at tanke for deres videre karrieremulighed, forklarer arbejdsgiverdirektøren.

I organisationen TEKNIQ mener man, at der er brug for en omfattende indsats for at trække flere unge til erhvervsuddannelserne.

- Heldigvis begynder vi at se konkrete eksempler på, at man fra politisk hold tager udfordringen alvorligt. Et par eksempler er det nye forslag fra Venstre om at flytte 10. klasserne over i erhvervsskoleregi og undervisningsministerens tanker om flere praktisk valgfag i udskolingen, siger Tina Voldby og uddyber:

- Men skal vi for alvor formå at åbne flere dygtige unges interesse for erhvervsskolerne, er det nødvendigt at sætte langt tidligere ind i folkeskolerne - blandt andet gennem et større samarbejde mellem skoler, erhvervsliv og studievejledere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062