23948sdkhjf

Bach Gruppen opbygger import af cement

Forsyningssikkerhed til egne byggerier og beton- og elementproduktion får Bach Gruppen til at etablere egen cementimport

Der er fortsat stor efterspørgsel på cement til produktion af betonelementer og til almindelig beton, herunder færdigbeton i Danmark.

Bach Gruppen A/S i Viborg, der tidligere har været involveret i betonproduktion, har nu iværksat en import af cement fra Spanien for at være sikker på at kunne forsyne sig selv med beton til de mange byggerier, koncernen er involveret i.

- Det har været en længere rejse for at blive klog på, hvordan vi skulle gribe det an, siger underdirektør og partner i Bach Gruppen A/S, Brian Sønderby, der har ansvaret for at opbygge importen og logistikken i BG Cem A/S, som importselskabet er døbt.

- Rejsen startede i 2012, hvor vi besluttede at gøre noget ved det. Jeg har rejst rundt i et særdeles broget internationalt marked for at finde ud af, hvad der er op og ned i cementmarkedet, og vi er endt med at importere fra Spanien, hvor vi sejler cement hjem med skib til foreløbig Aarhus Havn. Her har vi en stor lagerfacilitet. Det er i første omgang et fladlager, hvor vi med en investering i en såkaldt "ship unloader", et enormt sugerør, der faktisk er lyddæmpet af Mercedes’ Formel-1 folk, så den larmer meget lidt, fortæller Brian Sønderby.

Planen er dog, at der i Aarhus skal opføres siloer til cementen.

Om betons kvalitet
Betons styrke er blandt andet afhængig af den cementkvalitet der anvendes. Styrken er en trykstyrke, som måles i MPa.
Fyld og ikke-bærende beton kan have en styrke på ned til 5-10 MPa, men man kan opnå betonstyrker, som faktisk er ligeså stærke som stål. Styrker på op til 200 MPa kan man uden store problemer opnå.
Om cement
Alkaliindholdet har betydning for risikoen for alkali-kiselreaktioner, hvis tilslaget i betonen indeholder reaktiv kisel (porøst flint). Det er en fordel med så lavt alkaliindhold som muligt. Cement indeholder alkali, og den i cement, Bach Gruppen importerer, ligger indholdet på 0,4 EA, hvilket betegnes som ”ekstra lavt”.
Hvis indholdet af Alkali er for højt, er der risiko for, at betonen kan indgå i kemiske reaktioner med eksempelvis armeringen

Vil også sælge
Udover at selskabet vil importere til eget forbrug, der andrager omkring 75.000 tons årligt, vil man gerne være en slags alternativ eller supplerende leverandør til andre, der måtte have behov for pålidelig levering af cement i høj kvalitet.

- Det er først og fremmest for at sikre vore egne forsyningslinjer, at vi har gjort dette, men det er klart, at vi også gerne vil være den alternative leverandør til andre. Derfor har vi også fået vores terminal i Aarhus certificeret efter EN 197-2, som er krævet for at kunne sælge til eksterne kunder. Cementkvaliteten er meget høj, og vores cement holder en styrke 52,5 MPa med et ekstra lavt alkali-indhold, forklarer Brian Sønderby.

- Det her handler ikke om, at vi med dumpingpriser vil overtage markedet, der nok er på omkring 1,5 mio. tons om året. Det ville være naivt, men vi vil gerne være den alternative eller supplerende leverandør af cement i topklassen, siger han.

Stabilitet nødvendig
Bach Gruppen selv har et stort behov for stabile leverancer til egen produktion.

Koncernen har betonværker i Herning, Viborg, Randers, Horsens, Prøvestenen i København og i Rødby. Desuden er man i gang med at opføre et nyt betonværk i Tietgenbyen på Fyn.

Dertil kommer produktion af betonelementer i Herning og Korsør, Rødby og to større elementproduktioner i Rostock i Nordtyskland. I Danmark findes også to mørtelværker, en i Haslev og en i Hvidovre.

- Planen er også at komme til Sjælland. Vi har været rundt i samtlige havne, men er endnu ikke helt på plads med en løsning. Det er også meningen, at vi vil udbyggeproduktsortimentet på sigt, med eksempelvis den hvide cement og cement i poser, fortæller han.

Mængdemæssigt påregner Brian Sønderby at importere omkring 200-250.000 tons cement årligt, når det først rigtigt kommer op at køre, men dette er inkluderet Bach Gruppens egenproduktion.

En etableret branche
Brian Sønderby er helt klar over, at det kan være en udfordring at trænge ind på et dansk cementmarked, der er domineret af en dansk cementproduktion og udenlandske cementproducenter, som ejer egne betonværker i Danmark.

Men her er han på hjemmebane, idet koncernen tidligere har været involveret i cementproduktion. Det er sket via et ejerskab i Randers Cement A/S, som nu ejes af tyske Heidelberg Cement Group.

Bach Gruppen solgte i 2005 sin kæde af færdigbeton-depoter kaldet DK Beton samt Randers Cement A/S til den tyske koncern.

- Vi har da oplevet interesse fra den etablerede danske branche, men det har vi så også fra potentielle kunder - og så vi tager den derfra, siger Brian Sønderby til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han understreger at importen først og fremmest sker for at have egne forsyninger i orden.

Står selv for shipping
Når det gælder transporten fra Spanien, fortrinsvis Barcelona, så står BG Cem selv for shipping i indchartret skib.

- Vi har qua vore aktiviteter i BG Stone, hvor vi med egne skibe og indchartrede skibe leverer kystsikringssten og granitmateriale med videre, vore egne shippingfolk, så logistikken styres herfra. Indtil videre har vi sejlet med mindre skibe, der kommer med cirka 5-8.000 tons ad gangen, og vi har indtil nu fragtet 5-6 laster herop. Vi skulle lige selv have styr på det hele, så der kan godt komme større skibe på tale, siger Brian Sønderby.

Han har også cement-leverandør kontakter på plads i andre lande, såfremt behovet af den ene eller anden grund måtte opstå.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094