23948sdkhjf

Højhusbyggeri i træ: - Nogen skal turde tage chancen

Interessen for at bygge højhuse i træ er bestemt til stede, men manglende erfaring er en stopklods.

I Danmark bygger vi højere og højere, men vi har endnu til gode at se et træbyggeri i mere end fire etager.

Ifølge Kasper Lynge, der er udviklingschef for bygningsteknik og bygningsdesign ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, er det dog ikke fordi, interessen ikke er til stede. Tværtimod.

- Der er en kæmpe interesse omkring det - både fra arkitekter, ingeniører, bygherrer og uddannelsesinstitutioner. Bare inden for det sidste års tid er vi på Ingeniørhøjskolen begyndt at se meget mere på træ som primær del af byningskonstruktionen og derved lave forsøg og beregninger på træ i projekter. Der er en generel lyst til at tage fat i træ som materiale, siger Kasper Lynge.

Ingen erfaringsbase at trække på
Ifølge ham kan interessen bunde i, at vi i Danmark ikke har været vant til at bygge højt i træ. Et sådant byggeri vil derfor være helt unikt, og dét gør det interessant.

Højhuse i træ til debat

På Building Green Aarhus deltager er Kasper Lynge moderator i en paneldebat, der sætter fokus på, hvad der skal til for at bringe træ i spil som materiale, når der bygges højt i Danmark.

Deltagerne i debatten er Martin Manthorpe (sttrategidirektør, NCC), Nicolai Hommelhoff (partner, Domis), Stephen Willacy (stadsarkitekt, Aarhus Kommune), Ola Jonsson (associate partner, C.F. Møller Architects), Finn Larsen, (Senior Engineer, Fire and Safety, Rambøll) og Peder Fynholm (netværksgruppeleder, højhuse i træ og sektionsleder, Teknologisk Institut)

Debatten "Højhuse i træ" finder sted torsdag den 19. april kl. 09.30 på central stage.

Men den manglende erfaring udgør også en udfordring.

- Det er en konservativ branche, der er bygget op omkring dokumentation og sikkerhed. Byggerier skal holde i mange år, så du skal kunne kigge mange år ud i fremtiden. Der har vi en erfaringsbase at trække på, når vi arbejder med andre materialer. Så at introducere et "nyt" materiale på det niveau - det giver nogle udfordringer, siger Kasper Lynge.

Bagud med forskningen
Han mener, dét er den afgørende grund til, at vi endnu ikke har set et højhusbyggeri i træ herhjemme. Noget Klaus Toustrup, partner i arkitektfirmaet C.F. Møller, er enig i.

Han mener, der er et kæmpe potentiale i at anvende træ i byggeriet. Men der går nok lige “et par dage”, før vi ser et højhus i træ i Danmark, siger han.

Det kræver, at vi får ændret lovgivningen i forhold til at bygge højt. Og for at dét sker, skal der gang i forskningen på området.

- Hvad gør man i forhold til stabilitet i træet ved brand, er der særlige klimatisk forhold, vi skal være opmærksomme på? I Danmark er vi lidt bagud, hvad det angår, siger Klaus Toustrup.

Tager erfaringer med til Danmark
C.F. Møller har blandt andet markeret sig med Panum-komplekset, som er et af de nyeste højhuse i København. Derudover har arkitektfirmaet været en del af et projekt for en boligforening i Stockholm, som omfatter et 26 etagers højhus i træ.

- Det har været med til at skabe fokus på, hvad man rent faktisk kan gøre med træ i højhusbyggerier, og vi har nu gang i et par projekter i Stockholm og London, fortæller Klaus Toustrup.

Disse erfaringer håber Klaus Toustrup at kunne bringe med hjem til Danmark og dermed bidrage til at give træbyggeriet et skub i den rigtige retning.

Noget sker ret snart
Og ifølge Kasper Lynge er det vigtigt, vi lærer af praksis. Han mener derfor, der er brug for et eksempel-byggeri i træ herhjemme.

Det kan være et højhus over fire etager i rent træ. Men det kan også være en kombination, hvor træ er sat sammen stål, beton eller lignende, så man dermed udnytter de fordele, hvert materiale har.

Men der kan også være andre faktorer, som spiller en rolle.

- Vi skal bare se over på den anden side af Øresund for at finde et højhus i træ. Og hvis det kan lade sig gøre dér, så kan det nok også godt lade sig gøre i Danmark. Så der er også nogle argumenter, som tyder på, man også skal kigge på ansvarsdelen og finde nogen, som er villige til at “lægge hovedet på blokken”, siger Kasper Lynge.

Ifølge ham vil det typisk være private aktører, der først tør tage chancen. Og det vil ske ret snart, tror han.

- Jeg tror, vi vil se nogle byggerier stå inden for en håndfuld år. For der er nogle kræfter derude, som begynder at rykke på det, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112