23948sdkhjf

Digitale værktøjer gav millionbesparelse på Blox

- Tidligere regnede vi med 5-10 procent spild på armering. Men ved hjælp af digitale modeller får vi det ned på cirka 1 procent, fortæller BIM Manager hos hovedentreprenør.

En fem år lang byggeproces nåede til vejs ende, da Hendes Majestæt Dronningen fredag den 4. maj klippede snoren Blox-byggeriet ved Christians Brygge i København.

Med Bloxhub, Dansk Arkitektur Center og Dansk Design Center blandt beboerne er Blox udset som et nyt omdrejningspunkt for at udvikle arkitektur og bæredygtige løsninger til fremtidens byer.

Men byggeriet i hjertet af hovedstaden er også i sig selv et eksempel på fremtidens byggeri. Digital teknologi i form af BIM 5D har været en integreret del af byggeprocessen undervejs. Og gevinsterne er mærkbare, fortæller BIM Manager Asbjørn Shannon fra hovedentreprenøren Züblin:

Hvad er BIM 5D?

BIM står for Building Information Modelling. I entreprenørbranchen kaldes det ofte Virtual Digital Construction (VDC), men hos Züblin har man valgt betegnelsen BIM 5D, som generelt anvendes i hele den internationale koncern.

På den måde favnes de tre BIM-elementer: 3D-modellering til visualisering af projekterne, 4D-simulering af udførelsen til tidsplanlægning og 5D-kalkulation af mængdeberegning og projektøkonomi.

- Når alle fag arbejder med BIM 5D, og udarbejder detaljerede 3D-modeller, kan vi koordinere byggeriet i en fælles model og dermed opfange mange af de kollisioner, der ikke viser sig på traditionelle 2D-tegninger. Eksempelvis gav vores kollisionskontrol på Blox 30.000 kollisioner, som vi havde mulighed for at løse, inden vi stod på pladsen med håndværkere og risiko for produktionsstop.

Mindre spild
Sammen med kollegaen Susanne Asklund er Asbjørn Shannon ansvarlig for, at Züblin i projekterne får udbytte af de gevinster, der ligger i anvendelsen af de digitale værktøjer.

En gevinst kan eksempelvis være mængden af armering. De digitale modeller giver klarhed over armeringen, synliggør optimeringsmuligheder og gør betonkonstruktionerne bygbare. På baggrund heraf sendes bukkelisterne til leverandørerne, som får de præcise mål, mængder og leveringstidspunkt.

- Tidligere regnede vi med 5-10 procents spild på armering. Men ved hjælp af digitale modeller får vi det ned på cirka 1 procent. Helt konkret har det betydet en reducering af spild og en økonomisk besparelse i omegnen af en million kroner på både Blox og et andet af vores store projekter, Nordhavnsvej, fortæller Susanne Asklund og pointerer, at den helt store værdi ligger i et forbedret samarbejde mellem byggeriets parter.

Tidligere involvering = Større gevinst
For med en fælles digital model er alle data samlet ét sted, og det er en stor gevinst i forhold til bygbarhed, logistik, sikkerhed og arbejdsmiljø.

- Det betyder meget for samarbejdet, at alle arbejder ud fra den samme model og kan se, hvordan de forskellige fag påvirker hinanden og i hvilke tidsrum, der arbejdedes i de forskellige områder af byggepladsen. Det giver et bedre arbejdsmiljø og forbedret sikkerhed. Eksempelvis kan vi på forhånd se, når der ankommer tunge materialer til pladsen, og vi kan koordinere opmagasinering og holde pladsen ryddet, forklarer Susanne Asklund, mens Asbjørn Shannon indskyder, at gevinsten er størst, når entreprenøren er med fra start:

- Når vi kigger på projekterne i vores pipeline, så er fællestrækkene, at vi er blevet involveret i de helt tidlige projekteringsfaser. Det betyder, at vi kan komme ind og få indarbejdet BIM 5D-retningslinjer i aftalegrundlaget. Med det rigtige aftalegrundlag åbnes dørene for, at vi kan få endnu mere udbytte af BIM 5D-processerne. Det betyder eksempelvis, at vi kan indgå aftaler med underentreprenører om 100 procent 3D-modellering, siger han.

Artiklen er en del af temaet IT-værktøj.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094