23948sdkhjf

Stor, større, størst: Tårnhøjt træbyggeri præsenteres i København

Arkitekterne bag markante træbyggerier i Norge, England og Japan gæster København og konferencen Build in Wood.

To hele dage med fokus på træ er på programmet, når Docken i Københavns Nordhavn den 30. og 31. maj danner rammen om den første udgave af konferencen Build in Wood.

I Danmark har vi ikke tradition for etagebyggeri i træ, men interessen er stigende. Hos arrangørerne af Build in Wood, Insight Events, som også står bag Building Green, er hensigten med konferencen at sprede viden om træbyggeri ud i den danske byggebranche.

Stor interesse

Insight Events kunne i sidste uge meddele, at man nu har rundet 200 deltagere på Build in Wood.

Deltagerne kommer primært fra arkitekt-, entreprenør- og ingeniørvirksomheder, herunder blandt andre Arkitema Architects, Schmidt Hammer Lassen, Henning Larsen Architects, C.F. Møller, Vandkunsten, Moe, Rambøll, Sweco og Midtconsult.

Build in Wood afholdes den 30.-31. maj i Docken, Københavns Nordhavn. Det koster 3.995 kroner at deltage.

Det sker helt konkret ved at lade relevante aktører fra ind- og udland dele ud af erfaringerne og præsentere cases.

Blandt andet kan deltagerne se frem til at blive klogere på byggerier som Mjøstårnet i Norge, Dalston Lane i den engelske hovedstad London, og skyskraberprojektet W350 i Tokyo.

Træet er omdrejningspunktet i Brumundal
- Jeg har selv tidligere deltaget i en lignende konference i Oslo. Den event gav mig mulighed for at trække læring ud af andre arkitekter og ingeniører, der havde prøvet at bygge højhuse af træ. Det var meget værdifuldt i forhold til vores egen designproces, fortæller Øystein Elgsaas fra Voll Arkitekter i Norge.

Han og Voll Arkitekter er i fuld gang med at udvikle Mjøstårnet i Brumundal i Norge, et byggeri på 18 etager og med konstruktioner, vægge og tag af træ.

Han kan berette om en designproces, som på vejen mod det færdige resultat er blevet ændret mange gange. Men altid med udgangspunkt i materialet: Træ.

- At bygge en struktur som Mjøstårnet er umuligt uden samarbejde. Alle i teamet skal have en grundlæggende respekt og forståelse af byggematerialets styrker og svagheder, hvis det færdige resultat skal blive godt. Vi begyndte med en idé, og så startede samarbejdet med ingeniører, byggeledere og entreprenører, hvor designet blev ændret og omformet mange gange, inden vi havde det endelige resultat. Træstrukturen var hele vejen katalysatoren for de ændringer, der kom til i processen, fortæller Øystein Elgsaas.

Stort potentiale i CLT
Også det britiske arkitektfirma Waugh Thistleton Architects har store træbyggerier på tegnebrættet og under opførelse. Heriblandt Dalston Lane i London, der er verdens største byggeri i krydslamineret træ (CLT).

Kirsten Haggart, der er Senior Associate i firmaet, er helt på linje med sin norske arkitektkollega. Samarbejde er altafgørende, når bytte stål og beton skal byttes ud med træ.

- Hovedudfordringen er at understøtte byggebranchens aktører hen mod forståelsen af, at træbyggeri er det 21. århundredes tilgang til byggeri. Vi samarbejder med to store britiske entreprenører, som har besluttet at bruge CLT til deres produktion af off-site moduler, og der er et stort vækstpotentiale i brugen af træ i den type produktion, fortæller Kirsten Haggart.

Det handler om andet end størrelsen
De nye store træbyggerier kommer nemt til at lyde som et kapløb om først og størst på byggebranchens internationale scene.

Hajime Aoyagi fra det japanske arkitektfirma Nikken Sekkei samarbejder netop nu med Sumitomo Forestry på det 350 meter høje træbyggeri W350 i Tokyo. Men for ham ligger det virkelige fokus nu et andet sted:

- Vi ser ikke på projektet med at bygge W350 som et enkeltstående udfordrende projekt. Det kommer til at lede os frem modstørre lagring af CO2 og til at sænke bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv, sunde skove og en genetablering af skovindustrien, fortæller Hajime Aoyagi, og fortsætter:

- De store træbyggerier kan få stor betydning for den miljømæssige og sociale bæredygtighed, og jeg deltager på Build in Wood for at få lejlighed til at præsentere de aktuelle miljømæssige og sociale udfordringer, der er i Japan lige nu og samtidigt dele mine tanker om, hvordan vi kan løse dem.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109