23948sdkhjf

Mangel på arbejdskraft: Flere og flere arbejder mindre end 20 timer om ugen

Mens virksomhederne skriger på arbejdskraft er godt hvert andet af de nye jobs et deltidsarbejde. Og en stor del af dem, vil gerne arbejde mere, viser ny analyse.
I løbet af de seneste fem år er antallet af nye jobs vokset betydeligt.

Det hænger naturligt sammen med den økonomiske vækst, der satte ind efter finanskrisen.

Men nu viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at mere end hvert andet af de nye jobs ikke er en fuldtidsbeskæftigelse.

Antallet af jobs er steget med omtrent 150.000 siden finanskrisen tonede ud i 2012.

Men ud af dem er mere en halvdelen - omkring 80.000 - kun et deltidsjob. Og langt størstedelen af de medarbejdere, der er beskæftiget på den måde arbejder ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mindre end 20 timer om ugen.

Studerende en del af årsagen
En del af deltidsjobbene er studerende og fleksjobbere.

Mange studerende arbejder nemlig ved siden af deres uddannelse.


Analysens hovedkonklusioner


• Ud af de 150.000 job, som blev skabt fra 2012 til 2017, er kun knap halvdelen fuldtidsjob. Det betyder, at der er kommet 80.000 flere deltidsansatte lønmodtagere gennem de seneste 5 år. Langt størstedelen af disse arbejder under 20 timer om ugen.

• En del af deltidsjobbene varetages af studerende og fleksjobbere. Ser man bort fra disse grupper, er det især kvinder, personer med anden etnisk oprindelse end dansk og ufaglærte, som arbejder under 20 timer om ugen.

• Blandt faglærte og personer med en videregående uddannelse arbejder under 10 pct. af lønmodtagerne under 20 timer om ugen. Blandt ufaglærte er det hver femte.

• Mens arbejdsgiverne i flere år har efterlyst mere arbejdskraft, er der altså en stor gruppe lønmodtagere med en lav arbejdstid. LO har for nylig vist, at der i Danmark er omkring 196.000 deltidsansatte, som ønsker at arbejde mere, end de gør i dag.
Men fra 2012 til 2017 har langt flere studerende valgt at få deltidsbeskæftigelse, og de sluger - med en stigning på 25.000 - en god bid at den samlede vækst i antallet af deltidsjobs, viser analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Men ser man bort fra studerende og fleksjobbere, er det især kvinder, personer med anden etnisk oprindelse end dansk og ufaglærte, som arbejder under 20 timer om ugen.

LÆS MERE OM JOBS: 20 artikler om fremtiden arbejdsmarked

Blandt faglærte og personer med en videregående uddannelse arbejder færre end hver tiende som lønmodtager med under 20 timer om ugen.

Blandt ufaglærte er det ifølge analysen dobbelt så mange - nemlig hver femte.

Vil gerne arbejde mere
I en periode, hvor mange virksomheder leder efter mere arbejdskraft peger AE-analysen på, at der tilsyneladende er en stigende gruppe lønmodtagere med lav arbejdstid, som arbejdsgiverne kunne forsøge at få op i tid.

Når andelen af studerende er trukket ud af den samlede stigning på 80.000 i deltidsjob, har stigningen blandt dem været på 55.000.

Tal fra LO har for nylig vist, ud af det samlede antal personer i deltidsbeskæftigelse ville de 196.000 gerne have en længere arbejdstid. I gennemsnit er de klar til at påtage sig yderligere 10 timers arbejde om ugen.

Chefen kan spørge
Mangler virksomheden medarbejdere, kan det altså være en del af løsningen, at chefen ganske enkelt spørger de ansatte på deltid, om de ønsker at gå op i tid. Men det kræver naturligvis, at de jobs, der mangler, kan varetages af en deltidsansat, hvis vedkommende ikke ønsker fuld tid.

Hjælp dine kolleger

Del artiklen på LinkedIn, Facebook, Twitter - klik på logoerne herunder.
Med til billeder hører dog, at en række reformer samt mangel på arbejdskraft i de senere år, har sendt en række svage grupper tilbage på arbejdsmarkedet. Ikke blot fleksjobbere, som omtales i analysen, men også personer med en traditionelt
svag tilknytning til arbejdsmarkedet, efterlønnere, seniorer og personer i forskellige jobordninger.
Læs mere om: job
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143