23948sdkhjf

Ny aftale: Erhvervspraktik og håndværksfag styrkes i folkeskolen

Alle elever skal fremover have konkrete erfaringer med, hvad det vil sige at kunne et håndværk. Praktiske fag bliver en obligatorisk del af 7. og 8. klasse og erhvervspraktik styrkes.
Industrien, håndværksfagene og alle de øvrige praktisk orienterede virksomheder har i årevis råbt på en mere praktisk tilgang for eleverne i de ældste folkeskoleklasser, der kunne få flere til at vælge faguddannelser.

Men hidtil har ændringerne i undervisningen, en erhvervsskolereform og oprustning af folkeskolens erhvervsvejledning kun givet beskedne resultater.

Så nu sender et nyt politisk forlig igen de praktiske fag højere op på lystavlen i folkeskolens syvende, ottende og niende klasser. Det er resultatet af en ny politisk aftale blandt alle Folketingets partier på nær enhedslisten.

Eleverne i de ældste klasser i folkeskolen skal fremover have flere praktiske eller musiske fag på skoleskemaet.

Styrker de håndværksmæssige evner
Det bliver blandt andet obligatorisk for elever i 7. og 8. klasse at have enten håndværk/design, musik, billedkunst eller madkundskab, og faget kan afsluttes med en prøve.

Og der bliver ret for eleverne til erhvervspraktik samtidigt med at den praktiske faglighed skal fylde mere i den obligatoriske projektopgave i 9. klasse. Det skal tilsammen styrke elevernes evner inden for de håndværksmæssige og praktiske fag.

Aftalen understreger at undervisningen af de ældste elever i folkeskolen skal afspejle, at praksisfaglige evner vægter højt. Alle elever i udskolingen får fremover konkrete erfaringer med, hvad det vil sige at kunne et håndværk.

LÆS OGSÅ: Skam jer ikke over, at jeres børn bliver jåndværkere

- Boglige og praktiske evner er ikke hinandens modsætninger. Tværtimod. De skal gå hånd i hånd i folkeskolen, og med aftalens initiativer vil eleverne fremover blive udfordret uanset om de er gode med hovedet, hænderne eller begge dele. Mere konstruktion, teknik, service og materialer skal tænde elevernes håndværker- og skaberdrømme og give dem vigtig viden og stærke erfaringer med fra folkeskolen, så der forhåbentlig er flere elever som får øjnene op for erhvervsuddannelserne, siger undervisningsminister Merete Riisager.

Også Dansk Folkeparti er tilfreds med, at den praktiske del i folkeskolen styrkes, så de boglige og praktiske kompetencer hos eleverne bliver imødekommet, mens socialdemokraterne mener at man med aftalen er nået et stort skridt nærmere ønsket om, at skolen ikke kun skal fokusere på kvikke hoveder, men også på kloge hænder.

Aftalen består af fem grundelementer ( Se fakta boksen).

Af dem ventes de første fire initiativer at kunne træde i kraft fra skoleåret 2019/20.

Bygger videre på tidligere opstramning
Det betyder, at prøverne i de praktiske/musiske valgfag første gang vil kunne afholdes i sommeren 2021. Det femte initiativ om et nyt udviklingsprojekt om praksisfaglighed i skolen ventes at kunne gennemføres i skoleårene 2018/19 og 2019/20.

- Det vigtigste ved, at vi nu gør folkeskolen mere praksisfaglig er, at det bliver endnu mere spændende at gå i skole. Børnene får bedre ret til erhvervspraktik, vi styrker de praktisk musiske fag og fremover bliver projektopgaven også mere praktisk. Det er alle forslag, som SF har kæmpet for at få igennem, fordi vi tror det giver børnene en bedre skoledag, og nu lykkes det. Det er jeg glad for, siger Jacob Mark, undervisningsordfører for Socialistisk Folkeparti.

Aftalen bygger blandt andet videre på, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti allerede sidste år lancerede en praksisfaglig dimension i uddannelsesparathedsvurderingen.

Den er nu vedtaget af Folketinget og vil blive gennemført første gang i landets 8. klasser i efteråret 2018.

Aftalepartierne er enige om, at en styrkelse af praksisfagligheden i folkeskolen kan være en af løsningerne på udfordringerne vedrørende den utilstrækkelige søgning til erhvervsuddannelserne. Aftaleparterne anser denne aftale som første fase i forhold til at understøtte større praksisfaglighed i folkeskolen og dermed i forhold til at få flere unge til at søge og gennemføre en erhvervsuddannelse.

Aftalens fem elementer:
Aftalen indeholder fem initiativer, som til sammen skal sikre, at alle elever får mulighed for at arbejde med deres praksisfaglige kompetencer i alle de år, de går i folkeskole:
Obligatorisk praktisk/musisk valgfag i 7. og 8. klasse
Prøve i praktisk/musisk valgfag i 8. klasse
Styrket praksisfaglighed i den obligatoriske projektopgave i 9. klasse
Ret til erhvervspraktik i 8. og 9. klasse
Udviklingsprojekt Praksisfaglighed i skolen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094