23948sdkhjf

Renoverprisen 2018: Se de nominerede

Seks meget forskellige renoveringsprojekter fra hele landet skal dyste om at blive Danmarks bedste renovering

Modehus, pakhus, parcelhus? Boligbyggeri, betonsilo eller bondegård?

Seks renoveringsprojekter skal dyste om at vinde Renover prisen 2018, og de er nu fundet blandt 182 indstillede fra hele landet.

Det er sjette gang at prisen, som er indstiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond, uddeles, men det er første gang, at der er to private parcelhuse med blandt de nominerede.

Formanden for nomineringsudvalget Gøsta Knudsen glæder sig over den store spændvidde, der har været blandt årets indstillede projekter:

- De indstillede er meget alsidige. Vi har nomineret både en privat bondegård og et stort mode- og kontorhus. Det er Renover prisens formål at fremhæve forbilledlig renovering til inspiration for andre, og man må sige, at årets projekter har potentiale til at inspirere til mange forskellige renoveringer, siger Gøsta Knudsen, som er tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

Hvorfor har nomineringsudvalget medtaget hele to private parcelhuse denne gang?

- I betragtning af, at der i Danmark findes over en million en-familieshuse, hvoraf mange fra især 1960’erne og 70’erne har brug for omfattende renoveringer, er der behov for at vise, at det kan lade sig gøre i forhold til vores kriterier, og oven i købet så investeringen bliver tjent hjem igen, siger Gøsta Knudsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

I arbejdet med at udvælge de seks finalister, har nomineringsudvalget vurderet projekterne i forhold til syv nomineringskriterier, nemlig eksempelværdi, energikrav og bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og værdiforøgelse samt udførelseskvalitet.

Gøsta Knudsen fremhæver det store behov for eksempler til efterfølgelse.

- Et eksempel er moderniseringen af Hosbyhus i Herning. Der ligger tusindvis af lignende huse overalt i Danmark, og projektet er et godt eksempel på, hvordan man kan forvandle et utidssvarende 70’er-hus til en moderne, lys og luftig familiebolig, siger han, og nævner også Bondegården i Havreholm, en privat bolig med erhverv, ved nordsjællandske Hornbæk.

- Den er taget med, fordi der rundt om i landet er mere end 100.000 tomme og nedlagte landbrug. Og hvad skal ske med dem?, spørger Gøsta Knudsen retorisk.

- Renoveringen ved Havreholm rammer nogle aktuelle problemstillinger og viser, at man inden for en rimelig økonomisk ramme kan skabe nyt liv i den type bygning, siger han til Licitationen.

I øvrigt er nomineringsudvalget under Renover prisen ikke uvant med boligprojekter.

Sidste år blev en særlig jubilæumspris uddelt til et projekt i den almene sektor.

- Den almene sektor udmærker sig ved deres størrelse og kompleksitet. Disse projekter rummer ikke kun rent tekniske løsninger, men påtager sig også et stort samfundsmæssigt ansvar, og kobler sociale spørgsmål, integration og beboertrivsel med renoveringer, siger Gøsta Knudsen.

Bygningsarven
I den anden ende af skalaen finder vi et projekt som The Silo ved den københavnske Nordhavn.

- Den er et fint eksempel på modernisering af et tidligere industrielt havnemiljø, men kræver et købestærkt publikum, der kan lidt det rustikke, og tanken om - ligesom det gamle pakhus i Sønderborg - at man med renovering bevarer bygningsarven og kulturarven i stedet for at rive ned, siger Gøsta Knudsen, som tilføjer, at udvalget i sine nomineringer har sørget for en grundig geografisk spredning.

Det er et valgkollegie bestående af 70 udpegede medlemmer fra branchen, der får det endelige ord.

Henover sommeren skal de stemme om, hvilket projekt der skal løbe med titlen som Danmarks bedste renovering 2018 og få en check med sig hjem på 100.000 kr.

Vinderen kåres ved en prisfest 6. september.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078