23948sdkhjf

Nye kloakmestre klar til at tage fat

119 nyuddannede kloakmestre er nu klar til en branche i fuld fart
Sidste eksamen er nu overstået for de 135 eksaminander, der gik op til den nye eksamen som afslutning på kloakmesteruddannelsen. 119 bestod den afsluttende autorisationsprøve, og kan nu kalde sig kloakmester. Med beviset i hånden kan de nybagte kloakmestre nu søge om godkendelse hos Sikkerhedsstyrelsen som fagligt ansvarlige, og dermed bestride jobbet som faglig ansvarlig i en autoriseret kloakmestervirksomhed.

For første gang skulle samtlige eksaminander fra hele landet gennemføre kloakmestereksamen via en helt ny eksamensform. Den hidtidige 7-timers skriftlige eksamen er nemlig blevet ændret til en adgangsgivende projekteksamen, hvor kursisterne har 4 dage til at udarbejde et nærmere defineret afløbsprojekt. Projektet forsvares efterfølgende mundtligt overfor en eksaminator og en ekstern censor. En bestået projekteksamen var adgangsbilletten til den afsluttende, 2-timers skriftlige autorisationsprøve, som blev gennemført på samme tidspunkt på alle landet uddannelsesinstitutioner.

- Tilbagemeldingerne på den nye eksamensform har både fra undervisere, elever, censorer været meget positive, hvilket tegner godt for den modernisering kloakmesterforløbet er ved at gennemgå, fortæller konsulent i brancheforeningen DM&E Søren Christensen. Søren Christensen er også opgaveudvikler i forbindelse med projekteksamenen og autorisationsprøven og agerer ligeledes som censor i sidstnævnte.

Færre uddannede giver udfordringer
Over de sidste år har antallet af nye kloakmestre været støt faldende, hvor antallet for få år tilbage nærmede sig ca. 300 nyuddannede kloakmestre til, at man er nede på omkring 120 i år.

- Afgangen af uddannede kloakmestre vurderes pt. at værre større end tilgangen, hvilket snart kan give alvorlige udfordringer for branchen. DM&E håber derfor, at den nye og mere moderne eksamensform kan være med til at skubbe tingene i den rigtige retning, og give flere mod på at gennemføre kloakmesteruddannelsen, som giver adgang til gode og sikre job både nu og i fremtiden, siger Søren Christensen.

En ny og mere tidssvarende eksamensform kan dog langtfra stå alene pointerer Søren Christensen, som peger på, at interessen for såvel anlægsfagene som maskinførerfaget skal vækkes allerede i folkeskolen, hvor både de unge og ikke mindst deres forældre skal gøres opmærksomme på mulighederne i en branche, hvor ikke mindst ny teknologi kræver høje kompetencer og giver spændende jobmuligheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156