23948sdkhjf

Kør bare på ferie i firmabilen

Har man firmabil som fri bil, er der mulighed for at spare mange penge på kør-selv-ferie til udlandet med arbejdsgiverens accept
Sommeren er over os, og for mange betyder det tusindvis af kilometer i bilen for at komme under fjerne himmelstrøg. Kør selv-ferie er populært - også hos de flere end 200.000 danskere, der via deres job har mulighed for at køre på ferie i en firmabil. Og det bør overvejes at bruge firmabilen på ferie, for det er der flere økonomiske fordele ved.

- Selvom skattelovgivningen er meget stringent og har detaljerede regler på mange områder, så er der stadig områder, hvor det er muligt for medarbejdere at opnå fordele i forbindelse med beskatning af firmabil. Et af eksemplerne er, at man ved arbejdsgivers accept kan køre til udlandet på ferie uden at betale yderligere skat af firmabilen, fordi beskatningen sker ud fra værdien af bilen, efter de procentsatser der er i ligningslovens §16, fortæller senior skattekonsulent hos Azets, Henrik Volden.
Azets er leverandør af konsulentydelser inden for regnskab, løn og HR samt løn- og HR-systemer.

Fast beskatning uanset antal km
Beskatning af fri firmabil er en såkaldt rådighedsbeskatning, som er uafhængig af den faktiske anvendelse. Det betyder, at beskatningen er ens, uanset hvor meget medarbejderen kører privat - og uanset om kør-selv-ferien afholdes i Danmark eller udlandet.

- Beskatning af firmabil omfatter alle driftsmæssige udgifter ved brug af bilen såsom ejerafgift, forsikring, reparationer samt vedligeholdelse til benzin, sprinklervæske og vask. Dermed kan arbejdsgiver dække udgifter til anvendelse af bilen, uden at medarbejderen beskattes ekstra - også selvom medarbejderen kører udenlands, siger Henrik Volden og fortsætter:

- Reglerne gælder også, hvis medarbejderen selv lægger ud til de ordinære driftsudgifter og efterfølgende afleverer kvitteringerne og får pengene refunderet; det kan ske uden skattemæssige konsekvenser.

Stadig penge at spare, selvom benzin ikke dækkes
Hvis arbejdsgiver ikke vil dække benzinkøb i udlandet, er der stadig økonomiske fordele ved at bruge firmabilen, da medarbejderen kan aflevere kvitteringerne for f.eks. benzinkøb og bede arbejdsgiveren om at anse dem som egenbetaling.
- Når arbejdsgiveren indberetter beløbet til SKAT, bliver beløbet nemlig modregnet i bilens skattepligtige værdi, og dermed får medarbejderen stadig fuldt fradrag for udgifterne på selvangivelsen, fortæller Henrik Volden.

Personalegoder beskattes
Ifølge Henrik Volden er andre udgifter i forbindelse med privat kørsel eller ferie i firmabilen ikke omfattet af beskatning af fri bil og er derfor skattepligtige for medarbejderen.

- Medarbejderen skal eksempelvis betale skat af udlæg til bl.a. færge og parkering samt afgifter til broer og motorveje, også selvom arbejdsgiver dækker udlæggene. Disse udgifter er nemlig ikke indeholdt i den skattepligtige værdi og er derfor ikke er en del af den almindelige, løbende beskatning. Hvis arbejdsgiver dækker disse udgifter, er der derfor tale et personalegode, der skal beskattes.

Er man i tvivl, bør man kontakte sin HR-afdeling eller virksomhedens revisor for at høre nærmere om reglerne i den pågældende virksomhed, inden man påbegynder ferien.

Artiklen er en del af temaet Varebiler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125