23948sdkhjf

Skandale: Spansk VVS-firma snyder med rør til dansk storbyggeri

Inabensa leverede ikke ventilationsrør fra svenske Lindab som lovet, hævder Bygningsstyrelsen

Den spanske teknikentreprenør Inabensa brugte ringere ventilationsrør end lovet på Niels Bohr Bygningen i København, og det er årsagen til, at Bygningsstyrelsen politianmeldte entreprenøren i efteråret.

Det oplyser projektchef Jørn-Orla Bornhardt, der blev hentet ind til at styre projektet i mål den 1. januar 2017, til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

På koordineringsportalen Byggeweb stod der, at Inabensa ville anvende ventilationsrør fra svenske Lindab på byggeriet, der har et samlet areal på 52.000 kvm fordelt over to bygninger i seks etager.

Men da rørene var kommet op, viste det sig ifølge Bygningsstyrelsen, at de var portugisiske og havde en helt anden og ringere beskaffenhed.

- Lindab er svenske rør af højeste kvalitet, men i stedet blev der leveret et meget ringere produkt. Jeg har været i branchen meget længe, men jeg har aldrig været ude for, at en entreprenør ikke tjekker, hvad han køber af materialer, siger Jørn-Orla Bornhardt, der formelt hører under Vejdirektoratet, der overtog bygherreansvaret på Niels Bohr Bygningen fra Bygningsstyrelsen sidste år.

Inabensa afviser anklager
Inabensa bekræfter, at selskabet er politianmeldt, men afviser indholdet i anklagen.

- Som professionel aktør inden for byggesektoren benægter Inabensa Danmark fuldstændig disse påstande og fastslår, at Inabensa altid bruger de rigtige materialer og handler professionelt i alle projekter, som kontraktmæssigt varetages af Inabensa, skriver virksomheden i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Inabensa oplyser videre, at man først blev opmærksom på anmeldelsen efter at have set den omtalt i en artikel i Politiken.

Og herefter på egen opfordring modtog en kopi fra Bygningsstyrelsen. Det skete i oktober, og siden er der ifølge Inabensa ikke sket yderligere i sagen.

Den spanske installatør har inkluderet politianmeldelsen i et krav om erstatning for skade på selskabets omdømme.

Inabensa ønsker ikke at oplyse, hvad det samlede krav er på.

Den spanske installatør blev fyret i februar 2017 og bliver af Bygningsstyrelsen holdt ansvarlig for en stor del af budgetoverskridelsen på projektet. Det står nu til små 3 mia. kr., men havde ved byggestart et budget på 1,6 mia. kr.

En del af ekstraomkostninger kommer fra nedtagning og genopbygning af Inabensas arbejde.

Læs mere om byggeriet: Nu tror vi på tidsplanen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094