23948sdkhjf

Kom ind i kampen tøser og bliv håndværker!

Kvinderne skal skrotte alle fordommene og springe ud i det, hvis de har lyst, lyder det fra kvindelig tømrersvend
Man kan sagtens gå i kjole, have lange negle og arbejde som tømrer på samme tid. Sådan lyder det fra Connie Nielsen, der er tømrer hos ABC Pavilloner i den midtjyske by Engesvang. Hun har igennem en lang årrække været beskæftiget i et såkaldt mandefag og forstår ikke, hvorfor der ikke er endnu flere kvinder, der går samme vej.

Nye tal fra Dansk Byggeri viser, at flere og flere kvinder vælger en uddannelse inden for elektriker-, tømrer- og snedkerfaget. I 2007 var seks procent af kvinderne på erhvervsskolernes bygge- og anlægsuddannelser i gang med en uddannelse som snedker – det tal steg sidste år til hele 17 procent. Den samme tendens ser man hos elektrikere og tømrere, der er steget fra henholdsvis fem til ti procent og tre til syv procent.

Læs også: Byggeriet trænger til flere kvinder !

Der er således en stigende interesse blandt kvinder for håndværksfagene, og det er en udvikling som blandt andre Connie Nielsen, der er tømrer ved ABC Pavilloner, godt kan forstå. Hun har igennem en lang årrække beskæftiget sig med opgaver, som mange nok vil pålægge det mandlige køn, og hun opfordrer flere interesserede kvinder til at give faget en chance:

- Som tømrer får jeg mulighed for at lave noget af det, jeg allerbedst kan lide. Jeg får lov til at bruge mine hænder og slipper for at sidde ved et skrivebord dagen lang. I stedet kan jeg være i produktionen, hvor jeg er med til at bygge noget, der i sidste ende bliver til et flot, færdigt produkt, fortæller Connie Nielsen og fortsætter:

- Samtidig er det et fag, hvor der både nu og i fremtiden forventes at mangle arbejdskraft, og det giver også en slags garanti for, at der de næste mange år vil være jobmuligheder for mig. Det er med andre ord drømmejobbet, og jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er flere kvinder, der bliver håndværkere. Jeg kan i hvert fald kun anbefale det til andre, og dem, der går med overvejelserne, kan roligt komme ind i kampen.

Flere kvinder i byggeriet
Selvom udviklingen i tallene fra Dansk Byggeri er positiv, kommer det stigende antal tømrere dog ikke til at imødekomme den udfordring, som Danmark står overfor i fremtiden. Ifølge Dansk Byggeri vil der nemlig i 2027 mangle hele 17.000 personer med en byggefaglig uddannelse, og det gælder særligt inden for tømrer- og elektrikerfaget.

Læs også: Arbejdsbukser til kvindelige former

Her har Dansk Byggeri et mål om, at kvinder skal udgøre en langt større andel af arbejdskraften, og at hver femte ansat i bygge- og anlægsvirksomhederne således er en kvinde i 2028. De sidste 20 år har kvinderne kun udgjort mellem ni og ti procent af arbejdsstyrken.

- Kvinderne skal skrotte alle fordommene og springe ud i det, hvis de har lyst. Man kan sagtens gå i kjole, have lange negle og være ansat som tømrer på samme tid uden, at det giver udfordringer i hverdagen. Jeg har ikke været steder, hvor der er blevet forskelsbehandlet eller set ned på mit køn – tværtimod. Jeg tænker sjældent over, at vi kvinder er i undertal hos ABC Pavilloner. Her er alle lige, og vi hjælper hinanden, hvis der skal løftes tunge ting – kvinder som mænd, fortsætter Connie Nielsen.

I den midtjyske virksomhed ABC Pavilloner hjælper Connie Nielsen med at producere moduler, der kan anvendes til mange forskellige formål, men særligt egner sig til eksempelvis kontorlokaler, studieboliger, uddannelsesinstitutioner, børnehaver og lignende. I hallen bygger og sammensætter hun skelettet til modulerne, der efterfølgende bliver kørt til byggepladsen.

Færre kvinder uddanner sig som maler
Mens elektriker-, tømrer- og snedkeruddannelserne trækker en større andel af kvinderne til end tidligere, gør maleruddannelsen det modsatte. I 2007 var hele 78 procent af kvinderne på erhvervsskolernes bygge- og anlægsuddannelser i gang med en uddannelse som bygningsmaler, og den andel er sidste år faldet til kun 56 procent.

En af dem, der har taget en maleruddannelse, er Jette Pedersen. Hun arbejder sammen med Connie Nielsen i produktionen hos ABC Pavilloner, og ifølge hende vælger flere kvinder malerfaget frem for eksempelvis tømrerfaget, fordi de ser tømrerfaget som et mere fysisk hårdt arbejde:

Læs også: Arbejdsbukser med pasform til gravide

- Under min tid som maler har jeg aldrig oplevet, at der har været mangel på kvinder i faget på samme måde som eksempelvis tømrere. Det skyldes nok hovedsageligt, at det ikke er lige så hårdt arbejde, som nogle af de andre håndværksfag kan være, siger Jette Pedersen, der til dagligt står for malingen af modulerne både indvendigt og udvendigt.

- Men selvom jeg har en uddannelse, hvor kvinderne ikke på samme måde er i undertal, har jeg alligevel fået arbejde et sted, hvor vi er. Og det gør mig ikke spor. Hos ABC Pavilloner er der en god arbejdskultur, hvor der er plads til alle – både kvinder som mænd, unge som gamle og flygtninge som lærlinge, slutter Jette Pedersen.

Ifølge Dansk Byggeri er bygningsmalere en af de få faggrupper inden for bygge- og anlægsbranchen, hvor der er for mange medarbejdere, hvis den nuværende udvikling fortsætter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078