Hovedstadens virksomheder er sløve til at tage lærlinge
I hovedstadsområdet arbejder 26 procent af Dansk Metals tillidsrepræsentanter på en virksomhed, der ikke har lærlinge.
På landsplan er det 19 procent af industrivirksomhederne, der ikke har en lærling. Det viser en ny stor rundspørge blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter.
- Det er alt for mange virksomheder, der ikke tager deres del af uddannelsesansvaret, og det er i alles interesse, at vi får lavet om på det. Måske holder mange virksomheder sig tilbage, fordi de er bange for, at det kræver for mange ressourcer at tage lærlinge. Selvfølgelig kræver det en indsats at give et ungt menneske en god uddannelse, men gevinsterne overskygger langt indsatsen. Ikke mindst når vi kigger et par år frem, hvor vi risikerer at manglen på særlige faggrupper i industrien bliver alvorlig, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.
I løbet af det seneste år har kun 12 procent af industrivirksomhederne i hovedstaden ansat flere lærlinge. På landsplan er det tal 21 procent, og forskellen undrer Thomas Søby:
- Det er svært for mig at gennemskue, hvorfor hovedstadens virksomheder hænger i bremsen i forhold til andre landsdele. Ansvaret for at uddanne fremtidens faglærte er fælles på tværs af hele landet, og hvis vi skal nå de mål, der er fastsat i trepartsaftalen, så har vi travlt, siger cheføkonomen.
Flere lærlige i 2020
I 2016 indgik arbejdsgivere, arbejdstagere og regeringen en trepartsaftale om flere praktikpladser. I 2020 skal danske virksomheder have oprettet op mod 10.000 flere praktikpladser, og et delmål er, at der i år skal være oprettet 2100 flere praktikpladser. Et mål der synes svært at nå.
- Sidste år begyndte det at gå den rigtige vej, og danske industrivirksomheder tog et par hundrede flere lærlinge end i 2016. Men desværre er det gået tilbage i andre sektorer. Derfor er det vigtigt at alle virksomheder tager teten og får lavet nogle uddannelsesaftaler, så vi også fremover kan følge med i det opsving, der buldrer frem - ikke mindst i industrien, siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.
Analyser fra blandt andre Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at danske virksomheder kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft i den nærmeste fremtid. Beregninger fra AE viser, at vi allerede i 2025 vil mangle 30.000 faglærte inden for jern- og metalindustrien.